Bilkøb: derfor er det vigtigt, at du tjekker nummerpladen, inden du underskriver slutsedlen

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Står du og skal købe en ny bil? Hvis du gør, har du sikkert også overvejet, om du skal købe en ny eller brugt bil. Nye biler er ofte dyre, og en langt dårligere investering, fordi tabet af værdi er så stort. Derfor kan der være mange økonomiske fordele ved at købe en god og vedligeholdt brugt bil.

Hvis du overvejer, at bilen skal være brugt, bør du vide, at denne type køb kommer med nogle risici. Dette er nogle risici, der især er understreget, hvis du køber bilen af en privat sælger. Du kan nemlig blive godt og grundigt snydt, hvis du ikke forbereder dig på handlen og har en idé om bilen, du vil købe.

Der findes nemlig et væld af informationer, der kan være behjælpelige for dig. Disse informationer kan du nemt finde, hvis du undersøger bilens nummerplade oplysninger. Med et hurtigt tjek online kan du få al den viden, som du har brug for, inden du skriver under på slutsedlen og overfører pengene til din nye bil. Hvis du slår bilens nummerplader op, kan du nemlig blive opmærksom på de forskellige konsekvenser der kan være, hvis du bliver snydt af en privat sælger. 

Du kan overtage den tidligere ejers gæld

Noget du hurtigt kan blive klogere på, er om bilen har restgæld i sig. Har bilen restgæld, kan du overtage denne gæld meget nemt. Du skal blot blive den nye ejer af bilen, og gælden er din. Dette kan blive et forfærdeligt chok, hvis du ikke er bevidst om gælden, før du faktisk har overtaget den. Det er de færreste låneselskaber der er forstående overfor, at du ikke forstår din overtagelse af gæld, og ikke var bevidst om dens eksistens. Så længe det er dit navn, de finder på slutsedlen, så er gælden også din. Derfor bliver du også ansvarlig for en gæld, som du ikke kendte til. Et hurtigt tjek af nummerplade kan gøre dig klogere på, om der er gæld i bilen, inden du skriver under på købsaftalen. 

Du kan være blevet snydt med kilometertælleren 

I juli 2019 kunne DR fortælle, at én ud af 15 biler er blevet fusket med, når det kommer til kilometertælleren. Det er nemlig ikke en særlig stor udfordring for sælgere at spole kilometertælleren tilbage, så det ligner, at bilen har kørt langt færre kilometer end faktisk. De skal blot tage speedometeret ud og spole tilbage. Tjekker du bilens nummerplader online, kan du finde kilometerstandens historik. Dette er nemlig oplyst via de registrerede synsrapporter. Kigger du på tidligere servicerapporter, kan du se, om noget måske ikke stemmer overens med den information, som du har fået. 

Du kan overtage en stjålet bil 

En anden måde, hvorpå sælger kan snyde dig, er ved at sælge dig en stjålet bil, og dermed gøre dig til en form for biltyv. Når du tjekker bilens nummerplader, får du information om, hvem bilens ejer er. Stemmer dette ikke overens med dine informationer, kan det betyde, at bilen er stjålet. Er bilen endda meldt stjålet hos politiet, kan du få dette at vide gennem et nummerpladetjek hos tjekbil.dk. 

Du bliver klogere på bilens historie 

Der findes et hav af andre typer information, hvormed du kan blive klogere på din potentielle kommende bil. Med et nummerpladetjek kan du også blive klogere på generel status af bilen fra tidligere synsrapporter, endda om bilen overhovedet er blevet synet. Du kan også finde en masse teknisk information omkring bilen, afgifter og forsikringer. Alt i alt er du på den sikre side, hvis du gør et hurtigt tjek af nummerplade inden, du køber en bil brugt. 

Når du vil tjekke din potentielle bil, kan du besøge hjemmesider som tjekbil.dk. Her kan du indtaste bilens nummerplade. Har du ikke nummeret fra pladen, kan du i stedet bruge stelnummeret.  Med et hurtigt klik videre, får du et overskueligt overblik over bilen og dens historik. Du får hurtigt information om gæld, dato for sidste og næste syn og forsikring og beløb på afgift. Du får også historien om bilens ejerforhold og historik omkring ændringer på bilen, store som små. Hvis du finder gæld i bilen, kan du hurtigt finde ud af gældens størrelse, skyldner og ikke mindst kreditor.