Arveligt hårtab er en af de mest almindelige grund til hårtab hos både kvinder og mænd, dog er sidstnævnte ofte mere ramt.
Forældrenes gener er afgørende for arveligheden. Men hvordan det sker, hvordan ses det og hvordan udvikler det sig?
Hvordan adskiller androgenetisk alopecia sig hos kønnene, og hvordan kan det behandles, da det påvirker ens selvtillid ganske meget.
Denne omfattende guide forklarer emnet i detaljer.
Årsager til androgenetisk alopecia hos kvinder
Hovedårsagen til arveligt hårtab er DNA. Ligesom det mandlige kønshormon testosteron findes i mandens krop, findes det ligeledes i kvindens krop, blot i lavere koncentration.
5-alfa-reduktasen omsætter det til DHT (dihydrotestosteron), en biologisk højaktiv form. Hos nogle mennesker, som er prædisponeret for arveligt hårtab, vil hårrødderne reagerer meget følsomt på DHT, det degenererende produkt fra testosteron, på grund af genetiske faktorer.
Vækstperioden bliver forkortet af de processer, som hormonet udløser. Rødderne visner. Resultatet er, at håret ikke længere gror som ønsket, bliver tyndere og falder hurtigere ud. De døde rødder producerer ikke længere nye hår.
Hos kvinder mistænkes en faldende aktivitet af aromatase også. Dette enzym omsætter testosteron til østrogener. De kvindelige kønshormoner danner ikke længere en modpol til det mandlige testosteron. Det betyder, at der er mere DHT i hovedbunden, som fremmer hårtab.
Både mor og far kan nedarve prædisponeringen for arvelig alopecia. Ofte er det mere udtalt, hvis begge forældre er ramt. Det er ikke muligt at forudsige om og i hvilket omfang, det vil vise sig. Der er andre faktorer, som kan fremskynde arveligt hårtab, som for eksempel stress, kostmangler eller ændringer af kroppens hormonproduktion.
Symptomer på androgenetisk alopecia hos kvinder
Hvis flere end 100 hår falder ud hver dag og over en længere tidsperiode, så er det tegn på hårtab.
Mens arvelig alopecia hos mænd ses ved vigende hårgrænse (høje tindinger) og skaldethed, så er udtynding ved skillelinjen et tegn hos kvinder. Den naturlige skilning viser en lys stribe af hovedbunden med korte, dunede hår ved hårkanten. De spreder sig over toppen af hovedet, så hovedbunden bliver mere og mere tydelig.
Hos kvinder starter androgenetisk hårtab typisk omkring 40-årsalderen eller med overgangsalderen, hvor hormonbalancen ændres, mens mænd ser en ændring omkring 20 til 25-årsalderen.
Sygdommens udvikling
Det er ikke muligt at forudsige hvor stort et hårtab, der vil ske. De blodkar som forsyner folliklerne med vigtige næringsstoffer svinder, og visner mere og mere på grund af manglende forsyning.
Hårets vækstperiode er forkortet, mens hvileperioden er længere. Det betyder, at cyklussen er kortere. De nye hår gror dårligere og mindre fyldigt tilbage. De falder lettere ud.
Processen gentager sig selv i årevis. For hver hårcyklus, bliver håret tyndere, indtil der ikke er mere synligt. Andre ting, som for eksempel hyppig hårfarvning og andet overforbrug, forstærker et hårtab.
Alopecia og forskellen ved mænd og kvinder
Androgenetisk alopecia ses hos mænd som en vigende hårgrænse og senere skaldet isse. Den sidste ændres til en såkaldt munkekrans. På siden af hovedet bliver håret tyndere. Baghovedet er typisk ikke berørt.
Hårtab udvikles ikke hos alle mænd, det varierer. Nogle lider af skaldethed, hvor midten af hovedbunden er bar.
Hos kvinder ses typisk en udtynding af håret på toppen af hovedet. Udtyndingen sker generelt i det centrale område af hovedbunden, og hovedbunden kan blive synlig. Hårgrænsen er ikke berørt. Skaldethed hos kvinder er meget sjældent.
Hvordan kan problemet behandles?
Hvis hårtabet bidrager til en betydelig lidelse, anbefales behandling.
Målet er at stoppe hårtabet og stimulere hårvæksten. Det er muligt med produkter, der indeholder den aktive ingrediens minoxidil. Det er dog ikke muligt at forudsige, hvordan behandlingen virker.
På et tidligt stadie kan PRP-behandlingen også bremse hårtabet. Men kun hvis folliklerne blot er svækkede. Døde hårfollikler kan ikke genoplives. Hårtransplantation er nu den eneste effektive behandling.
Det er vigtigt at gøre noget ved hårtab tidligt i processen. Hvis skaldethed først er opstået, er det nærmest umuligt at genskabe en hårvækst.
Androgenetisk hårtab kan dog ikke helbredes. Afbrydes en behandling, vil hårtabet fortsætte efter et stykke tid.
Hårtransplantation som permanent løsning
I fremskredne stadier kan hårtransplantation som varig behandlingsmulighed give gode resultater. Den sikrer, at håret gror tilbage der, hvor der allerede var et hårtab.
Ved en hårtransplantation er det patientens eget hår, ofte taget fra baghovedet, som bruges til transplantationen i de skaldede områder. Disse hår er ikke modtagelige for DHT, så de falder ikke ud efter transplantationen.
Metoderne for implementering af hår har udviklet sig kontinuerligt gennem de sidste mange år. Nu er de avancerede og skånsomme, så du behøver ikke frygte ar efter en behandling på en anerkendt klinik.
Konklusion
Alle kvinder taber hår. Det er helt naturligt at tabe op mod 100 hår om dagen. Hvis flere og flere hår falder ud, særligt på toppen, og hovedbunden bliver mere og mere synlig, så er det formentlig alopecia androgenetika, som arveligt hårtab også kaldes.
Det skyldes ofte hormonelle forstyrrelser i overgangsalderen. Hos mænd starter arveligt hårtab ved tindingerne og på toppen af hovedet. Udover den genetiske prædisponering, så kan livsstil såsom kost, alkohol eller stress bidrage til hårtab.
Behandlingsmulighederne kan variere fra medicin og hormonpræparater til PRP-behandling og nu også den veludviklede og milde hårtransplantation som en permanent løsning.