Nye beregninger fra VisitDenmark peger på et omsætningstab på 15 milliarder kroner hos dansk turisme i perioden fra marts til maj 2020 på grund af den aktuelle krise. Det skriver Dansk Kyst‑ og Naturturisme i en pressemeddelelse.
Vestkystkommunerne – herunder Jammerbugt Kommune – er blandt de hårdest ramte, og efter statsministerens pressemøde i går aftes håber borgmestre fra tre turismetunge kommuner nu på en oplukning af Danmark fra den 10. maj.
Dansk turisme har klaret sig godt de seneste år, og investeringen i nye produkter og overnatningsmuligheder særligt på den jyske vestkyst har båret frugt. Nu er tæppet med ét rykket væk under branchen og tilknyttede erhverv, og det gør ondt i blandt andet Varde Kommune, der er Danmarks næststørste turismekommune:
– Vi står i en situation, hvor vores hovederhverv i kommunen er ikke eksisterende. Vi har årligt 4,5 millioner turismeovernatninger, hvoraf en stor del normalt ligger i påsken. Og det er ikke bare hoteller, campingpladser, feriehusejere og -udlejere, der bliver ramt. Det gør mange af vores lokale servicevirksomheder også, og derfor vil det give et betydeligt fald i beskæftigelsen i hvert fald på den korte bane, siger borgmester Erik Buhl fra Varde Kommune og fortsætter:
– Derfor skal vi have åbnet landet og landets grænser op efter den 10. maj, og vi skal intensivere markedsføringen både i Danmark og særligt i Tyskland, Holland og Belgien, som vi normalt har mange gæster fra her i kommunen. Derudover håber vi, at vi mere end de tidligere år kan forlænge højsæsonen ind i efteråret. Det kan være med til, at vi holder os oven vande.
Mogens Gade: Kæmper for at samle midler til markedsføring
I Jammerbugt Kommune er borgmester Mogens Gade også fokuseret på at få turisterhvervet hurtigt i gang igen. Han opfordrer derfor politikerne til at give dispensation fra reglerne om privat og offentlig finansiering samt markedsføring i Danmark
– Vi kæmper lige nu for at samle midler til markedsføring, så vi kan fortælle både danskere, nordmænd og svenskere, at ferie i Danmark er sikkert og et godt alternativ til at rejse sydpå. Her er vi underlagt regler om, at 70 procent af finansieringen skal komme fra private, mens de resterende 30 procent er offentlige midler. Den model bliver vi nødt til at ændre i 2020 og måske i 2021, da vi ikke kan forvente at hente penge fra de private turismeaktører, som situationen ser ud nu, forklarer Mogens Gade og fortsætter:
– Samtidig vil jeg opfordre til også at give dispensation fra reglerne om brug af offentlige midler til markedsføring i Danmark. Det tilsiger situationen.
Akut indsats for at booste turismen i de kommende måneder
Borgmestrene er i løbende kontakt med Dansk Kyst‑ og Naturturisme, hvor alle kræfter i øjeblikket er allokeret til afbøde effekten af situationen. Her er direktør Jens Hausted i tæt kontakt med de øvrige turismeorganisationer og -destinationer med henblik på dels akut at hjælpe og dels at forberede en indsats, der kan booste turismen i de kommende måneder:
– Fokus både hos os og hos branchen er på et øjeblik ændret fra det lange lys til nærlys. Vi skal først og fremmest hjælpe virksomhederne med at holde skindet på næsen, og dernæst skal vi gøre, hvad vi kan for at opfordre danskere og udlændinge fra de nære markeder til igen at holde ferie i Danmark. Her ser vi allerede et tæt, tæt samarbejde mellem de forskellige turismeaktører – både private og offentlige – og det er glædeligt at se, at alle står sammen med henblik på at komme så hurtigt som muligt i gang på den anden side, siger Jens Hausted.