ForsideBlokhusMindeord: En stor personlighed er her ikke mere

Mindeord: En stor personlighed er her ikke mere

Print Friendly, PDF & Email

Af Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld

Kjeld Andersen var en pioner indenfor udlejning af feriehuse

Kjeld Andersen, Brovst, 82 år. Han efterlader sig hustruen Margit, datteren Tina, sønnen Mogens, svigerdatter og to børnebørn.

Kjeld Andersen var en dygtig forretningsmand, som sammen med sin hustru, Margit, grundlagde en af landets største virksomheder for udlejning af danke feriehuse – Sol og Strand Feriehusudlejning A/S i 1979.

En kæmpe indenfor udlejning af danske feriehuse er her ikke mere. Kjeld Andersen døde den 7. oktober 2024. Foto: Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld

Han var født i Himmerland som den yngste i en søskendeflok på fem. Trods små kår på det lille husmandssted med cirka 25 tønder land, ”Mathildesminde”, var det en tryg og kærlig barndom. Opvæksten i det himmerlandske kom til at definere ham som menneske resten af livet. Han var nøjsom, arbejdsom, gavmild og havde blik for mennesker, der havde det svært.

Allerede som barn erfarede han, at uddannelse var vigtig, og efter eget ønske begyndte han på en nærliggende realskole. Han afsluttede uddannelsen med topkarakter, hvilket skaffede ham en studieplads på Vestjysk Gymnasium i Tarm. Gymnasiet var en kostskole, hvor unge fra mindrebemidlede familier kunne få en uddannelse, kost og logi, og som 16-årig flyttede Kjeld Andersen til Tarm.

I 1961 blev han matematisk student og valgte at læse videre til agronom på Landbohøjskolen i København. Herefter fik han ansættelse som landbrugskonsulent i nordsjællandske landboorganisationer.  I 1975 blev han ansat som konsulent hos Landboorganisationernes Faglige Landscenter i Aarhus. Året forinden havde han mødt Margit, og det blev begyndelsen på et 49-årigt langt ægteskab og et 50 år langt arbejdsfællesskab omkring udlejning af feriehuse.

Margit Andersen havde inden mødet med Kjeld købt en sommerhusgrund i Lyngsaa, hvor der blev opført et sommerhus. Parrets bryllup i 1975 blev holdt i det nybyggede sommerhus, og i forbindelse med deres bryllupsrejse, som foregik i telt i Lapland i Finland, blev sommerhuset udlejet. På den måde kunne der tjenes lidt håndører, men hvad parret dog ikke vidste på daværende tidspunkt var, at det blev startskuddet til Sol og Strand Feriehusudlejning.

I 1978 var der blevet opført yderligere fire sommerhuse i Lyngsaa, og dem fik Margit Andersen til opgave at udleje, mens Kjeld Andersen passede sit konsulentjob i Aarhus.

I 1979 besluttede ægteparret, at feriehusudlejningen skulle være deres levevej, og de startede med udlejning af godt 50 huse. I dag varetager virksomheden udlejning af cirka 7.000 feriehuse, beskæftiger omkring 150 fuldtidsansatte og 1200 timelønsansatte i sæsonen. Hovedkontoret ligger i Hune i Nordjylland, men den lokale tilstedeværelse i kystområderne har altid været en del af virksomhedens strategi, og derfor har Sol og Strand Feriehusudlejning i dag 27 lokalbureauer rundt omkring i Danmark.

Kjeld Andersen var visionær, havde internationalt udsyn, næse for en god forretning, og så var han god til tal. Han mestrede hovedregning og benyttede sig aldrig af en regnemaskine eller en computer for den sags skyld. Kjeld Andersen var uhøjtidelig og en ener, han gik sine egne veje – om det så var i futsko, når han skulle til møde i banken. Der er ingen tvivl om, at Sol og Strand med Kjeld Andersen som spydspids har sat sit præg i feriehusudlejningsbranchen. I 1979 var udlejning af sommerhuse en niche. I dag medvirker branchen til at skabe arbejdspladser og er en betydelig del af økonomien i mange kommuner.

Tilsvarende så han muligheder, da Berlin-muren faldt i november 1989 – det åbnede for et ikke ubetydeligt østtysk marked. Der blev indrykket annoncer i tyske aviser, hvor Sol og Strand søgte husmødre til at udleje feriehuse mod provision. De gik hjemme og havde tid til at sælge ferie i Danmark. Eneste krav var, at de skulle have en telefon, hvilket langt fra var allemandseje i DDR i 1989. Margit og Kjeld Andersen rejste med tog rundt til flere østtyske byer for at indgå aftaler med de tyske husmødre, og der blev ansat 30 såkaldte Danmarksagenter. De blev Sol og Strands forlængede arme på et helt nyt marked, som viste sig at rumme et stort potentiale, der fik betydning for virksomhedens udvikling og vækst. ”Vi er aldrig gået i andres fodspor – vi har i stedet fulgt vores egne veje”, har parret tidligere udtalt.

Kjeld Andersen var optaget af verden omkring ham og havde en iboende nysgerrighed på andre kulturer, hvilket bragte parret til lande som eksempelvis Antarktis, Mongoliet, Peru, Oman, Tanzania, Zimbabwe, Tibet, Borneo, Costa Rica, Indien. Alt i alt har Margit og Kjeld Andersen besøgt 107 lande.

I 2019 besluttede ægteparret at overdrage ejerskabet af Sol og Strand Feriehusudlejning til Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld, som støtter almenvelgørende og humanitære formål.

Indtil det sidste var Kjeld Andersen optaget af Sol og Strand Feriehusudlejning og Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld. Fra ejendommen i Brovst fulgte han nøje med i virksomhedens drift, ve og vel, og tog aktiv del, hver gang der skulle uddeles midler fra fonden.

Med fonden har ægteparret sikret sig, at den virksomhed, som de altid har betegnet som deres ”tredje barn”, kan bestå og udvikle sig på danske hænder – også når engang de ikke er mere.

Nu er Kjeld Andersen ikke mere, men hans og hustruens livsværk lever videre.

Æret være Kjeld Andersens minde.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER