Mærsk-uheld: Oprydningsarbejde til lands og vands
Jammerbugt Kommune tømmer strandkasserne dagligt og takker fortsat for en hjælpende hånd med opsamling af eventuelt affald rundt om på stranden. På havet arbejdes der for en kortlægning under overfladen.
Strandfogeder, Bejstrup Maskinstation og Jammerbugt Kommunes Vej og Park afdeling melder om endnu en dag med afsluttet strandrensning og p.t. rent strandområde.
Det kan dog ikke afvises, at der kan gemme sig små stykker affald eller emballage rundt om i klitterne og længere inde i landet. Forventningen er desuden, at der i den kommende tid løbende vil skylle mere indhold fra de tabte containere i land.
Brug strandkasserne
Har man lyst til at tage en tørn eller blot medbringe en affaldspose på gåturen, kan man komme af med affaldet i de såkaldte strandkasser, som Jammerbugt Kommune i disse dage tømmer dagligt og supplerer med ekstra beholdere på deres spot, hvis der er behov for det.
Der er 17 strandkasser fra Bulbjerg Strand til Nr. Lyngby Strand, og de er fortrinsvist placeret ved nedkørsler til stranden. Det indsamlede affald bliver sorteret eller destrueret efter gældende regler.
Al hjælp er stadig meget velkommen, lyder det fra konsulent i Jammerbugt Kommune afdeling for plan og miljø, Bettina Brøndum Andersen.
”Vi knokler selv for at komme i mål med oprensningen og sætter stor pris på enhver hjælp. Alt hvad der havner i strandkasserne, forsvinder fra naturen, så jo mere jo bedre. Forhåbentligt kan vi hurtigt få et helt rent strandområde igen”.
Der ledes efter containere på havbunden
I havet har Mærsk siden d. 25. december haft et bjergningsfartøj i området, som nu er kaldt hjem, idet undersøgelser viser, at flydende containere for længst ville være skyllet i land.
Størstedelen af de 42 containere, som ikke er fundet på land, står altså sandsynligvis på havbunden. For at finde dem, har Mærsk hyret eksperter fra det hollandske firma SMIT og to såkaldte survey-fartøjer, som kan scanne havbunden. Fartøjerne er netop ankommet. Arbejdet med at scanne havbunden er dog følsomt for vejr og vind, og snestormen som er varslet i denne uge, kan forsinke arbejdet.
De to survey-skibe vil scanne det område, hvor containerne faldt i vandet og det område, hvor blandt andre fiskerne fra Thorupstrand arbejder. Området for uheldet vil det tage cirka to uger at få et overblik i, og i området for fiskeri vil tage endnu længere tid at finkæmme, oplyser Mærsk.