ForsideBrovstPionérprojekt i Jammerbugt Kommune forbedrer det nære sundhedsvæsen

Pionérprojekt i Jammerbugt Kommune forbedrer det nære sundhedsvæsen

Pionérprojekt i Jammerbugt Kommune forbedrer det nære sundhedsvæsen

Brugen af paramedicinere i et tværsektorielt samarbejde mellem Alles Lægehus i Brovst og Fjerritslev, sygeplejersker i Jammerbugt Kommune og Den Præhospitale Virksomhed, Region Nordjylland har været en succes – og fortsætter.

I projekt ”Styrkelse af akutberedskabet i det nære sundhedsvæsen” har paramedicinere vurderet skrøbelige borgere med henblik på, at flere kan blive i eget hjem og undgå akut indlæggelse.

Helt konkret har hjemmesygeplejersker i Jammerbugt Kommune kunnet kontakte paramedicinere fra Den Præhospitale Virksomhed i forbindelse med besøg ved skrøbelige borgere, som stod for en indlæggelse. Det samme har Alles Lægehus i Brovst og Fjerritslev ved akutte hjemmebesøg. I alt er det over en et-årig periode blevet til 31 samarbejder mellem paramediciner og sygeplejerske og 55 samarbejder mellem paramediciner og lægehuse. Af disse i alt 86 samarbejde blev 49 stk. eller 57 % afsluttet i hjemmet.

På et seminar i november, hvor repræsentanter fra alle sektorer samt den tilknyttede gruppe af forskere fra Aalborg Universitet var tilstede, blev projektet og dets resultater evalueret meget positivt. Selvom det endnu er for tidligt at konkludere på det overordnede mål, nemlig antallet af indlæggelser, er der al mulig grund til at fortsætte og eventuelt udbrede ordningen, lyder forskernes konklusion. Der er nemlig næsten udelukkende positive tilbagemeldinger fra både sygeplejersker, læger og paramedicinere. Den overordnede oplevelse er, at man med paramedicineren som en del af samarbejdet omkring skrøbelige borgere opnår en bedre problemforståelse og risikohåndtering, og at man gensidigt kan lære noget af hinanden og finde gode løsninger.

Positive erfaringer i Jammerbugt Kommune

Jette Simonsen, leder af sygeplejen i Jammerbugt Kommune fortæller om erfaringerne her:

”I sygeplejen har vi stadig en negativ case til gode. Vi er meget glade for ordningen. Vi synes, vi har fået en ny kollega, blot med andre kompetencer. I samarbejde med paramedicineren, råder vi i den enkelte subakutte situation over både kendskab til og fortrolighed med borgeren, samt den fornødne kompetence og medicin. På den måde kan der på forsvarlig vis tages stilling til en eventuel indlæggelse eller et trygt forløb i hjemmet. Det er helt sikkert, at nogle af de forløb, der i projektet blev noteret som ”afsluttet i hjemmet”, var blevet til indlæggelser uden paramedicinsk assistance”.

Det nye samarbejde er til glæde for borgerne, vurderer hun:

”For de skrøbelige borgere, som har været målgruppen i forskningsprojektet er en indlæggelse langt fra altid at foretrække. Ofte er de hjemlige omgivelser en stor del af deres spinkle tryghed og livskvalitet. I de tilfælde, hvor der er tale om de sidste dage, vil både den døende og de pårørende som regel gerne blive i hjemmet”.

Ib Nellemann, formand for Social- og sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune glæder sig over den positive evaluering af projektet fra alle sider og håber på flere gode tværsektorielle løsninger:

”Fra politisk side ser vi dette projekt som et fyrtårn i Jammerbugt Kommune. Det vidner om, at vi lykkes, når vi arbejder sammen på tværs, og vi ser gerne flere tværgående samarbejder i regi af Klyngesamarbejdet*. I samarbejdet om udviklingen af det nære sundhedsvæsen skal der være plads til at gå nye veje og afprøve nye metoder, og vi er klar til at indgå i flere konstruktive samarbejder”.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER