Start-up og Tech-virksomhed vil fjerne plastik fra verdens strande ved hjælp af AI og robotteknologi
Race for Oceans og den danske Tech-virksomhed Trifork går sammen om at udvikle en robot, der ved hjælp af blandt andet AI kan fjerne plastrester fra strandene. Et problem der desværre er identificeret på hele kloden. Planen er at de første robotter skal gøre rent på strandene fra Q1 2024.
Race for Oceans har til formål at skabe opmærksomhed og handling for Verdensmål 14: Livet i havet, og specifikt fokuseret på strandene i verden. Et blandt flere problemer som foreningen fokuserer på, er de såkaldte plast pellets, som er råmaterialet til at kunne lave plastikprodukter. De tabes i naturen via transport til vands eller til lands eller i forbindelse med produktion. Det estimeres, at der i EU alene sker et utilsigtet spild på over 160.000 tons plast pellets i naturen om året. Race for Oceans arrangerer blandt andet oprydning på de danske strande, og i den forbindelse stod det klart for Founder Signe Simonsen, at der skulle findes en løsning til det affald, der ikke kan samles op med håndkraft.
”Arbejdet med at fjerne plast pellets fra strandene er både fysisk og mentalt hårdt arbejde, derfor er der brug for at tænke anderledes, hvis vi skal problematikken til livs. Henover det seneste år har vi indsamlet vores egne datasæt, herunder bl.a. mere end 15.000 billeder af plast pellets langs den jyske vestkyst. Den data kan nu bruges til at udvikle den teknologi, der skal fungere som robotternes hjerne.”
Sammen med den danske Tech-virksomhed Trifork har Race for Oceans igangsat et større projekt, der via bl.a. AI og robotteknologi skal gøre noget ved problemet. Trifork har henover de seneste år udviklet flere løsninger, hvor AI hjælper til at identificere og fjerne uønskede objekter i naturen. Det har man blandt andet gjort for Vejdirektoratet i Danmark, Vegagerdin på Island og Trafikvaerket i Sverige. Hos Tech-virksomheden ser man frem til projektet:
”Plast pellets er en global udfordring, som over tid vil ødelægge naturen både på strandene og i havet. For nogen kan det virke som en uoverkommelig opgave, men vi går til opgaven med oprejst pande, for vi ved hvordan teknologi er en af de primære drivkræfter for at skabe en mere bæredygtig verden og forebygge udfordringer som disse”, udtaler Founder og CEO Jørn Larsen.
Projektet blev kick-startet i søndags i Løkken, hvor Race for Oceans og Triforks AI- og robotspecialister mødtes for at tegne de første streger for projektet sammen.
LÆS OGSÅ: Merete Fuglsang Hansen: Skal vi bryde vanens magt ?