To millioner danskeres blå EU-sygesikring står til at udløbe i år. Det kan betyde, at du står uden en gyldig sygesikringsdækning på ferien og selv skal betale for behandling. Nye tal fra Codan viser, at over 8.000 danskere sidste år benyttede deres rejseforsikring.
Når tasken er pakket, og turen går mod udlandet, er det blå EU-sygesikringskort efterhånden fast inventar i bagagen for danskerne.
Men for omkring to millioner danskeres vedkommende vil det blå kort udløbe i løbet af 2019. Det skyldes, at mange danskere bestilte sygesikringskortet i 2014, da det blev indført i Danmark, men kortet skal fornys hvert femte år.
”Det blå EU-sygesikringsbevis er en smart løsning på tværs af alle EU-lande, og stort set alle danskere, der rejser udenlands, har kortet i dag. Men der er mange, der ikke er opmærksomme på, at kortet skal fornys hvert femte år,” siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan og fortsætter:
”Det kan jo betyde, at du kommer af sted med et kort, der ikke længere er gyldigt. Og hvis du kommer galt af sted på rejsen, skal du med manglende dækning selv betale, hvis du bliver syg og skal til læge eller på hospitalet.”
Antallet af sager, hvor danskere ansøgte om at få refunderet udgifter til behandling i EU-lande, lå ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed i 2017 på cirka 4.500.
Husk privat forsikring ved hjemtransport
I 2018 registrerede Codan over 8.000 anmeldelser vedrørende rejseforsikringen. Heraf handlede 144 sager om dækning af rejseafbrydelse og hjemtransport.
Det er ifølge Henrik Bundgaard særligt vigtigt at tænke på transporten hjem, hvis du kommer galt af sted. EU-sygesikringskortet dækker nemlig ikke omkostninger til hjemrejse, hvis du for eksempel skal have særlig hjælp eller må bestille ny hjemrejse. Den slags hjemrejse kan let løbe op i over 100.000 kroner.
”Hvis der skal betales for særlig hjemrejse på grund af din skade eller sygdom, så er det en god idé at have en rejseforsikring på plads. Hjemtransport bliver hurtigt en dyr affære på adskillige tusinde kroner,” siger Henrik Bundgaard.
Det er dog ikke kun hjemrejsen, en rejseforsikring kan hjælpe med, når du er på ferie. Forsikringen dækker for eksempel også erstatningsrejse, hjemrejse ved sygdom eller dødsfald i familien og din selvrisiko, hvis du lejer bil.
”Du er langt hen ad vejen dækket af det blå EU-sygesikringskort, Men der er mange detaljer, som du måske ikke tænker over, og som let kan blive store udgifter for dig. Du skal eksempelvis også betale for lægebehandling i mange EU-lande, og alene dét kan nemt blive dyrt uden en rejseforsikring,” siger Henrik Bundgaard.
Fakta om det blå EU-sygesikringskort
- Det blå kort dækker på rejser inden for EU samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.
- Kortet giver ret til sundhedsydelser på de vilkår, der gælder for borgerne i det land, du opholder dig i. Kortet dækker ikke hjemtransport.
- Ca. fire mio. danskere har et EU-sygesikringskort. Ca. to mio. kort udløber i 2019.
- Kortet kan fornys med få klik på borger.dk/eu-sygesikringskort. Du får et midlertidigt bevis, mens du venter på at få det rigtige kort tilsendt.
- Styrelsen for Patientsikkerhed samt regionerne står for refusion til borgere, der har lagt ud for deres behandling i udlandet og opfylder betingelserne for refusion.
- Børn skal have deres eget kort.
Kilder: Borger.dk og Udbetaling Danmark