ForsideAndetSommerhuse solgt som varmt brød i 2020 – men køberne glemmer efterfølgende...

Sommerhuse solgt som varmt brød i 2020 – men køberne glemmer efterfølgende skatten

Sommerhussalget har slået rekord i år, men køberne lader til at glemme skatten, efter at de har handlet. Skattestyrelsen opfordrer til, at borgerne justerer forskudsopgørelsen, så skatten beregnes med de nyeste oplysninger.

En af de markante tendenser under coronakrisen har været i hvor høj grad, danskerne har handlet sommerhuse. Salget af sommerhuse i første halvår af 2020 har slået alle tidligere rekorder og meget tyder på, at tendensen fortsætter.


Dén udvikling afspejler sig imidlertid ikke i forskudsopgørelsen. Meget tyder på, at mange nye sommerhuskøberne efterfølgende undlader at justere forskudsopgørelsen hos Skattestyrelsen.

– Vi kan konstatere, at danskerne ret ofte glemmer at justere forskudsopgørelsen, når de handler fast ejendom, siger Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

En ny status viser, at der i perioden fra 1. januar til 28. oktober 2020 blev registreret ca. 2.100 sommerhuse med nye ejere i forskudsopgørelserne hos Skattestyrelsen. Det er i alt godt 2.900 borgere, der i perioden har oplyst, at de har købt et sommerhus.

Kun få husker at oplyse om ny fast ejendom
Antallet af sommerhuse med nye ejere, der opgives på forskudsopgørelserne, ligger i år meget under det antal solgte sommerhuse, der har været omtalt i medierne – over 8.000 salg i 2020 er blevet nævnt – og det er der en naturlig forklaring på.

– Vi ved af erfaring, at det normalt kun er ca. 20 pct. af de, der køber fast ejendom, som husker at rette i deres forskudsopgørelse, og det kan være uklogt, siger Karoline Klaksvig.

Når det er vigtigt, er det, fordi forskudsopgørelsen er et løbende budget over borgerens indkomst og skat for året. Forskudsopgørelsen kigger typisk fremad og viser borgerens forventede indkomst og fradrag samt den procent, som en arbejdsgiver løbende trækker medarbejdere i skat. Når borgeren retter forskudsopgørelsen, retter man derfor også skattekortet, som automatisk sendes til fx en arbejdsgiver eller et pensionsselskab.

God ide at justere forskudsopgørelsen
– Man bør altid oplyse Skattestyrelsen om store ændringer i den personlige økonomi. Det kan være et nyt job med en ny løn eller som her købet af et sommerhus. Jo tidligere vi får oplysningerne ind via forskudsopgørelsen, desto før kan vi beregne skatten rigtigt. Så en justering af forskudsopgørelsen er svaret, hvis man vil sikre, at årsopgørelsen, der kommer i marts, rammer mest præcist, siger Karoline Klaksvig.

Forskudsopgørelsen for 2021 åbner 17. november.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER