58.000 fik fjernvarme i 2022 – Var du en af dem?

Arkivbillede Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

58.000 fik fjernvarme i 2022 – Var du en af dem?

Mere end 58.000 boliger fik fjernvarme i 2022. Det er det højeste antal nye kunder i 30 år. Udviklingen tydeliggør den store efterspørgsel, der har været på fjernvarme det seneste år, hvor udfasningen af naturgas for alvor blev prioriteret. Til gavn for samfundet og klimaet.

Der kom cirka 58.400 nye fjernvarmeforbrugere sidste år. Det er den største tilgang af nye fjernvarmeforbrugere i 30 år. 

Det viser en undersøgelse, Dansk Fjernvarme har lavet blandt sine medlemmer.

– Det er ret vilde tal. De danske boligejere har udvist en overvældende interesse for at skifte deres naturgasfyr ud med grøn fjernvarme. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu kan se, at de danske fjernvarmeselskaber på meget kort tid har tangeret en 30 år gammel rekord i konvertering til fjernvarme og bidraget til udfasningen af naturgas i de danske boliger, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

For et år siden, den 19. april 2022, præsenterede den daværende regering deres ønske om at udfase naturgassen i Danmark og udrulle fjernvarme til danskerne i lyset af afhængigheden af russisk naturgas samt energiprisernes himmelflugt. Siden har fjernvarmeselskaber og engagerede boligejere knoklet for at sætte tempo på udrulning af fjernvarme.

– Beslutningen om forceret udfasning af naturgas og udrulning af fjernvarme blev taget på baggrund af Ruslands invadering af Ukraine og de høje energipriser. Men den akutte situation sidste år skal ikke skygge for det oprindelige formål med udbredelse af fjernvarme. At udfase de fossile brændsler og bidrage til at opnå vores klimamål. Fjernvarme er den klimaeffektive løsning, og momentum for udrulningen skal opretholdes, siger Kim Mortensen.

Tempo sikres gennem nationale værktøjer

I december 2022 blev kommunerne færdige med deres varmeplaner og udsendte fjernvarmebreve til afventende borgere. I 2023 står fjernvarmeselskaberne klar til at udmønte varmeplanerne gennem projektforslag og senere udrulning af fjernvarme. Danmark ser allerede potentialet ved, at den populære fjernvarmepulje på under to måneder blev tømt.

– Det er ikke nu tempoet skal sættes ned på fjernvarmeudrulningen ved at politisk at beslutte, at nu skal udrulningen klare sig selv. Tværtimod er det nu, politikerne skal tage alle virkemidler i brug for at sikre udfasningen af naturgas. Både til gavn for klimaet, uafhængigheden af russisk naturgas og forsyningssikkerheden. Det er i alles interesse, fortæller Kim Mortensen.

Fakta: Nye fjernvarmeforbrugere i 2022

  • Op mod 58.400 fik fjernvarme sidste år.
  • 43.000 nye fjernvarmekunder har konverteret fra en anden opvarmningskilde. Dette drejer sig primært om konverteringer fra naturgas til fjernvarme men også en lille andel af kunderne konverterede fra oliefyr, varmepumper eller træpiller.
  • Dansk Fjernvarme vurderer, at de 43.000 forbrugere i alt potentielt kan have sparet klimaet for cirka 123.000 ton CO2 ved at konvertere til fjernvarme .
  • Den danske fjernvarme er i dag baseret på 75 procent vedvarende energi. Varmekilderne i fjernvarmeforsyningen spænder fra overskudsvarme, affaldsenergi, store varmepumper, bæredygtig biomasse og solenergi. I fremtiden vil forsyningen også inkludere varmekilder som geotermi og overskudsvarme fra PtX-anlæg.

LÆS OGSÅ: Indbrudsbølge i varebiler i hele politikredsen

1 KOMMENTAR

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn