September måned er vel overstået, og snart bliver det sidste sensommervejr erstattet af storm, regn og råkulde. Det er nu, du skal gøre din bolig klar til efteråret.
Som boligejer er oktober måned den periode, hvor du kan gøre absolut mest for at bevare boligens værdi på den lange bane. Det handler om at bide i det sure æble og se perspektivet på trods af grå og sjaskede dage, der bare bliver kortere og kortere.
– Hvis du passer på din bolig, og hvis du foretager de rigtige foranstaltninger i de ”hårde” måneder, har du også en mere attraktiv vare den dag, din ejendomsmægler skal sælge boligen for dig, fortæller Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne.
Han er et velkendt ansigt fra Hammerslag på DR1 og har i mange år drevet ejendomsmæglerforretning.
Tjekliste til køleskabet
Rettidig omhu er nøglen til at sikre din bolig mod skader. Det er især fugt og kulde, der kan bevæge sig fra de synlige til de skjulte konstruktioner og forårsage store problemer, som kunne være undgået.
RealMæglerne og BoligOne giver dig her fire gode fif, der med fordel kan hænge som tjekliste eller to-do-liste hjemme på køleskabet i løbet af oktober:
1) Vand er boligens største fjende, som skal holdes ude. Er taget tæt? Er der tagsten, der er revnede eller gået i stykker? Tjek også skotrenden, hvis du bor i vinkelhus. Er røg-/regnhætten på skorstenen på sin plads? Ligger topstenen, som den skal? Er fugerne omkr. skorstenen tætte? Er tagrenderne renset for nedfaldsblade og skidt, så vandet kan løbe frit? Har tagrenden det rigtige fald (1-2 centimeter pr. meter tagrende)? Tjek om nedløbsrøret er stoppet til. Er der fri passage til kloakken? Er kloakken fyldt med skidt?
2) Utætheder ved udvendige flader er vigtige at opdage i tide. Tjek mure/ydervægge og fundamenter for revner. Hvis regnvand og fugt får mulighed for at trænge ind, kan der opstå frostsprængninger, når vinterkulden melder sin ankomst. Er der udsigt til et par dages tørvejr, og har du ikke nået det i løbet af sommeren, vil det også være en god idé at få malet træværket, så det ikke ødelægges af regn og kulde. Fugtigheden i træet skal være under 20 procent, når du maler det. Tjek også for huller og utætheder omkring vinduer og døre. Leder sålbænken under vinduet vandet væk, så det ikke løber ind under karmen?
3) Haven skal gøres klar til vinteren og foråret. Fjern mos fra plænen og giv den lidt plænegødning. Riv blade og grene sammen, så græsset får lys og luft. Find grensaksen frem. Efteråret er det rigtige tidspunkt til beskæring af træer og buske. Det er også nu, du med fordel kan sætte blomsterløg, så du får flotte blomster i haven til foråret. Læs anvisningen. Flyt havemøbler, havetrampoliner og andre løse genstande i vinterhi, hvis de ikke kan klare regn, blæst, sne og kulde. Giv fliserne en gang algebehandling og giv dem nyt fugesand.
4) Belægningen omkring boligen er vigtig at holde et vågent øje med. Uanset om du har fliser, jord eller grus rundt om dit hus, er det vigtigt, at det hælder væk fra muren. På den måde sikrer du, at regnvand og tøsne bliver ledt væk. Har man fliser omkring huset, kan det være nødvendigt at lægge de inderste rækker om. Hvis det blot er jord, kan man flytte på jorden, så hældningen blive rigtig.