1812 lagt ned af opkald om mågeunger

Juni og juli er sæson for mågeunger. Derfor finder mange mennesker dem på jorden, hvor vi endnu ikke har lært at flyve. Men det er ikke et signal om nød, for mor og far er lige i nærheden. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Print Friendly, PDF & Email

Når solen titter frem, stiger antallet af opkald til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Lige nu modtager de omkring 400 opkald om dagen, og de fleste vedrører mågeunger. Men mågeunger er ikke i nød, blot fordi de opholder sig på jorden.

Lige nu gløder telefonerne i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Sidste uge tikkede hele 2.780 opkald ind fra borgere, der bekymrede sig om dyr, de var stødt på. Med 257 opkald tager mågeunger føringen i øjeblikket.

”Juni og juli måned er højsæson for mågeunger, som forlader deres rede og begiver sig rundt på egen hånd på jorden. Det er en helt naturlig adfærd for dem at have en periode alene på jorden, efter de har forladt reden,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

I 2018 fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 949 opkald om mågeunger. Alene i juni og juli fik 1812 hele 866 af opkaldene, så det vil sige, at vi nu er midt i højsæsonen.

Mågeungerne ka’ selv

Selv om de befinder sig på jorden, kan mågeungerne ikke flyve endnu. Derfor er dens forældre lige i nærheden og kommer ned og fodrer den, indtil den selv kan komme på vingerne.

”Mågeforældre er meget beskyttende og kan blive ret aggressive, hvis nogen nærmer sig deres unge. Derfor skal man også for ens egen skyld lade den være i fred. En vred voksen måge er ikke rar at få i hovedet,” siger Michael Carlsen.

Så ser man en mågeunge med dun eller fjer, som ellers ser frisk ud, skal man bare gå videre. De kan klare sig selv, også selvom du finder dem underlige steder, såsom parkeringspladser, industrikvarterer, gågader m.m.

[FAKTABOKS]: Sidste uges top 3

I sidste uge havde Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2.780 opkald om dyr i nød.

Her er de tre dyregrupper, der optog danskerne mest:

  1. Fugle: 1.292
  2. Kat: 477
  3. Hjort: 225

[FAKTABOKS]: Det gør du, hvis du ser en mågeunge

1: Hold dig på afstand

Det er helt normalt, at en mågeunge opholder sig alene på jorden, selvom den ikke er flyveklar. Derfor skal du bare lade den være, hvis den ellers virker frisk.

2: Se efter synlige skader

Hvis mågeungen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning.

3: Tag den aldrig med hjem

Hvis du er kommet til at tage mågeungen op eller med hjem, selv om den ingenting fejler, skal du sætte den ud igen så tæt på stedet, hvor den blev fundet som muligt.