Venstre vil sikre medvind til dansk luftfart

Nordjyske folketingsmedlem, Anne Honoré Østergaard (V)
Print Friendly, PDF & Email

Af MF Anne Honoré Østergaard (V), valgt i Nordjylland.

Aalborg Lufthavn ville på denne tid af året normalt være fuld med rejselystne nordjyder. Men i år står lufthavnen gabende tom, og 220 ud af lufthavnens 300 ansatte er stadig hjemsendt på offentlig lønkompensation frem til udgangen af august.


Coronavirussen har haft enorme konsekvenser for dansk luftfart, og Aalborg Lufthavn kan trods krisen prise sig lykkelig for, at den som en af de eneste lufthavne i landet indtil videre ikke har måttet ty til fyringer. Hvis det står til Venstre skal den heller ikke være nødt til det i fremtiden. Vi mener nemlig, at vi skal give den danske luftfart medvind efter en tid med hård modvind.

En hjælp til de danske lufthavne er ikke kun vigtig i forhold til dem, der arbejder i og i tilknytning til lufthavnene. Det er er også vigtigt for alle os andre. De danske lufthavne er helt centrale i forhold til mobiliteten i Danmark. Derudover går en tredjedel af Danmarks eksport målt i værdi gennem de danske lufthavne. Det betyder, at når lufthavnene er i knæ, rammer det hele Danmark. Og hvis vi ikke sørger for at holde hånden under lufthavnen risikerer vi, at flyene lander andre steder – også efter coronakrisen.

Venstre foreslår en luftfartsstrategi for hele økosystemet omkring lufthavnene, som har afgørende betydning for hele Danmark – dvs. både i forhold til eksporten, turismen, mobiliteten og de internationalt orienterede erhverv. Helt konkret skal det ske ved at dække en del af de afgifter, flyselskaberne i dag betaler, når de opererer i Danmark. Derudover skal vi understøtte de ruter, der er mest vitale for det danske eksporterhverv, ligesom der kriseperioden skal gives særlig støtte til indenrigsruter, indtil de igen kan opretholdes på markedsvilkår.

Venstre er det eneste parti, der i coronakrisen har kæmpet for den danske luftfart. Vi har længe efterspurgt en samlet luftfartsstrategi. Det er derfor glædeligt, at regeringen med den seneste genopretningsaftale har forpligtet sig til at præsentere et oplæg til en luftfartspakke.

Det er afgørende for at holde hånden under de mindre lufthavne og flyselskaber. Og det er frem for alt afgørende for at holde hånden under danskernes jobs.