ForsideAndetUhyggelige tal: Så mange danskere falder i søvn bag rattet

Uhyggelige tal: Så mange danskere falder i søvn bag rattet

Print Friendly, PDF & Email

Manglende søvn og bilkørsel er en cocktail, der er ligeså farlig som at køre spirituskørsel, men alligevel erkender tusindvis af danske bilister, at de er faldet i søvn bag rattet eller har haft svært ved at holde sig vågne, mens de kørte bil.

Træthed hos bilister er hvert år skyld i mange ulykker på de danske veje, men alligevel erkender halvdelen af danske bilister, at de har haft svært ved at holde sig vågne, mens de kørte bil. Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Her svarer 48 procent af de adspurgte, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne, mens de kørte, mens hele seks procent erkender, at de er faldet i søvn i et kort øjeblik, mens de har kørt bil.

Samtidig svarer godt hver tiende af de adspurgte, at trætheden bag rattet har gjort, at de har været tæt på at ende i et uheld, mens to procent erkender, at de har været involveret i et uheld som direkte følge af træthed.

Havarikommissionen For Vejtrafikulykker har tidligere analyseret 300 ulykker med dræbte eller alvorlige personskader over en 10-årig periode, og her viste det sig, at 8 procent af ulykkerne skyldtes søvn eller træthed.

Og den høje risiko for at ende i en ulykke på grund af træthed, bør få danske bilister til at tænke sig om en ekstra gang, inden de sætter sig bag rattet, lyder det fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

”Det er foruroligende mange danske bilister, der sætter sig trætte bag rattet, hvor de ikke kun er til fare for dem selv, men også for deres medtrafikanter. Derfor bør der komme yderligere fokus på problemet, så bilisterne kan blive bedre til at tænke sig om en ekstra gang,” siger Henrik Sagild, der også peger på en række forholdsregler, man kan tage sig som bilist.

”Hvis du først er så træt, at du har svært ved at holde øjnene åbne, så hold ind til siden og tag dig en lur på 10-20 minutter, så du kan blive frisk nok til at komme frem til din destination. Du kan også parkere bilen og gå en tur, så du får frisk luft og gang i blodomløbet” siger Henrik Sagild, der samtidig gerne vil punktere myten om, at nedrullede vinduer og høj musik er nok, hvis først trætheden har meldt sig.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i maj 2019 blandt 1560 repræsentativt udvalgte danskere.

Har du nogensinde været involveret i en eller tæt på at komme i en trafikulykke pga. træthed?

Ja, har været i trafikulykke pga. træthed 2%
Ja, har været tæt på at ende i en trafikulykke pga. træthed 13%
Nej 83%
Ved ikke 2%
Er nogle af følgende ting sket for dig, mens du var fører af en bil?

Er faldet i søvn i længere tid 0%
Er faldet i søvn et kort øjeblik 6%
Har haft svært ved at holde øjnene åbne 48%
Andet 1%
Ingen af ovenstående 49%
Hvordan bekæmper du trætheden bag rattet

Drikker kaffe 20%
Drikker energidrik 7%
Hører høj musik 29%
Sørger for at føre samtaler med passagerer/andre 28%
Holde hyppigere pauser for at strække benene og få frisk luft 44%
Kører ikke bil når jeg er træt 43%
Andet 8%
Ved ikke 3%

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER