Uge 12: Sol og Strand er med, når 200.000 deltager i den årlige Affaldsindsamling

Både danske og udenlandske turister forventer ren natur og rene strande. Derfor er Sol og Strand med i Affaldsindsamlingen over hele landet i uge 12. Foto: Sol og Strand
Print Friendly, PDF & Email

Uge 12: Sol og Strand er med, når 200.000 deltager i den årlige Affaldsindsamling

-Ren natur og rene strande er forudsætningen for en succesrig kystturisme, siger Sol og Strand-direktør Per Dam

Sommerhusturismen har de seneste år haft den en rekord-sæson efter den anden. 2019 var den bedste sæson nogensinde, men siden blev 2021 endnu bedre. Og 2022 blev endnu bedre end 2021. Man er simpelthen ved at få hul på den helårs-turisme, som det danske turisterhverv har stræbt efter i årtier.

Og det er en succes, der har stor betydning for masser af lokalsamfund langs Danmarks kyster, hvor store dele af byens butik- og erhvervsliv var lukket ned, når det ikke lige var sommer og højsæson for turismen. Det skaber liv og aktivitet – og bringer Danmark i bedre balance.

Men den store succes fortsætter slet ikke af sig selv. Den forudsætter simpelthen at vi passer på den natur, feriehus-turisterne i høj er tiltrukket er.

Derfor er Sol og Strand Feriehusudlejning, der med 28 lokale bureauer langs Danmarks kyster, i uge 12 (fra 20 til 26. marts) med i den årlige Affaldsindsamling, som virksomheder sammen med Danmarks Naturfredningsforening gennemfører.

Det fortæller Sol og Strands adm. direktør Per Dam:

-Det giver så meget mening, at Sol og Strand er med i Affaldsindsamlingen. Lige som vi også er sponsorer for den danske Race for Oceans Foundation, der oplyser om naturen og livet i havet og langs vores kyster og engagerer mange mennesker om det. Ren natur og rene strande og kyster er forudsætningen for, at Danmark feriehusturismen også i de kommende år kan bygge videre på den succes, som vi har haft gennem de seneste år, siger Sol og Strand-direktør Per Dam.

Charlotte Rehder Borup, bureauchef for Sol og Strand i Løkken:

-Vi lever hvert år af at leje 6.500 private feriehuse ud til danske og udenlandske feriegæster. Men de kommer altså kun – og bliver kun ved med at komme, hvis vi hæger om de kvaliteter, der er forbundet med at holde fri i et feriehus langs Danmarks kyster

For både danske og udenlandske feriegæster er ren natur, rene strande og rene kyster noget af det, der bare skal være i orden, hvis man skal opfatte os som et attraktivt feriemål.

Julia Spiess Wolsgaard-Iversen, bureauchef for Sol og Strand i Blokhus:

-VisitDenmark måler løbende holdninger og adfærd hos både danske og udenlandske turister. Og i Tyskland, der står 70 procent af de udenlandske overnatninger i Danmark, er 40 procent af indbyggerne simpelthen det, vi kalder ”grønne idealister”, som prioriterer miljø, natur og bæredygtighed meget højt. De har nogle forventninger, som vi skal leve op til.

Brian Kristensen, bureauchef for Sol og Strand i Lønstrup og Skagen:

-Derfor giver det så meget mening, at vi i Sol og Strand over hele landet er med i Affaldsindsamlingen. Og vi glæder os over, at der i år er rekordopbakning til indsamlingen.

Sol og Strand-direktør Per Dam gør opmærksom på, at alle over hel landet kan oprette sin egen indsamling:

-I hverdagene fra 20 til 24. marts er mere end 188.000 børn og unge fra skoler og daginstitutioner tilmeldt indsamlingen. Og man kan også – i hele landet og over hele ugen – lave sin egen indsamling på hjemmesiden www.affaldsinsdsamlingen.dk. Så jeg håber, at vi i den kommende uge igen står sammen om at gøre Danmark, siger Sol og Strands direktør, Per Dam.

Offentlige indsamlinger hele ugen

Det er ikke kun de yngste generationer, der deltager i årets affaldsindsamling. I løbet af ugen deltager også en lang række foreninger, virksomheder og ikke mindst private borgere, der har arrangeret deres egne lokale indsamlinger. Lige som Sol og Strand Feriehusudlejning.

I weekenden 25.-26. marts kulminerer affaldsugen med hundredvis af offentlige affaldsindsamlinger i hele landet. Her forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 35.000 vil tage del i den landsdækkende skraldejagt.

På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde en oversigt over indsamlingerne. Her kan man også oprette sit helt eget arrangement.

FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?

• Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.

• I år finder Affaldsindsamlingen sted i uge 12 (20.-26. marts)

• I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet.

• Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.

• I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage – heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.

• På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet. Oversigten bliver løbende opdateret. Her kan man også oprette sin egen indsamling.

• Affaldsindsamlingen er støttet af Sol og Strand, NIO, Merrild, New Loop, Rudolph Care, DKTV, GoBoat, , Maxi Zoo og Northern Hunting.