Udbuddet af huse er steget 24 procent siden lavpunktet i marts

Foto: Boligsiden
Print Friendly, PDF & Email


Nye udbudstal fra Boligsiden viser, at antallet af villaer og rækkehuse til salg er steget med 8 procent den seneste måned. Det samlede udbud af huse ligger dermed nu 24 procent højere, end da niveauet var lavest ved indgangen til marts måned i år.

De danske huskøbere har fået øget deres udvalg betragteligt igennem den seneste måned. Nye udbudstal fra Boligsiden viser nemlig, at antallet af villaer og rækkehuse til salg ligger 8 procent højere ved indgangen til juli måned end for blot en måned siden.


Det svarer til, at boligkøberne har fået cirka 2.000 flere huse at vælge imellem den seneste måned. Og sammenligner vi med primo marts måned i år, hvor udbuddet af huse var på det laveste niveau i perioden tilbage til 2015, er det samlede antal villaer og rækkehuse til salg nu 24 procent højere.

”Vi har set en pæn stigning i udbuddet af huse den seneste måned. Det hænger dels sammen med, at vi ser flere sælgere, der sætter huset til salg. Men udviklingen skyldes især, at der sælges færre huse nu end på samme tidspunkt i de tidligere år,” siger Kasper Fredløv Sonberg, der er boligøkonom hos Boligsiden.
Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, er der sket en stigning i udbuddet af huse på 11,6 procent.

”Under corona blev der gjort et stort indhug i antallet af huse til salg, og det har længe været ventet med den stigning i udbuddet, vi ser netop nu. Men når det er sagt, hører det også med til det samlede billede, at trods de nylige stigninger, ligger det samlede udbud af huse fortsat på et lavt niveau, når vi ser udviklingen i et historisk perspektiv,” forklarer Kasper Fredløv Sonberg.

Således er det nuværende niveau for antal huse til salg 32 procent lavere end på samme tidspunkt i 2016, hvor udbuddet nåede det højeste niveau i perioden tilbage til 2015.

Mere markant udvikling for lejligheder

Retter vi i stedet fokus mod ejerlejlighederne er udbuddet steget med 13,3 procent den seneste måned, og køberne har på denne del af markedet nu lidt mere end 7.200 lejligheder at vælge imellem.

”Forklaringen bag det stigende udbud er den samme for lejlighederne som for husene. Der bliver sat lejligheder til salg på stort set samme niveau, som vi har set det i tidligere år. Men især for lejlighederne har vi igennem de seneste uger set en nedgang i salget,” siger Kasper Fredløv Sonberg og tilføjer:

”Kigger vi tilbage i tiden, er det typisk på ejerlejlighedsmarkedet, at vi ser de første tegn på en ændring i aktiviteten på boligmarkedet, og skiftet her har også været i gang i lidt længere tid end for husene.”

Målt i perioden tilbage til 2015 er udbuddet af lejligheder for eksempel øget med lidt mere end 50 procent siden primo marts 2021, hvor det var lavest.

Udbuddet af sommerhuse fortsat lavere end sidste år

Kaster vi til sidst et blik på sommerhuse, har køberne her også fået flere valgmuligheder. Igennem den seneste måned er udbuddet øget med 6,6 procent. Men i modsætning til huse og lejligheder er det nuværende niveau på cirka 4.700 sommerhuse til salg stadig 10,8 procent lavere end niveauet på samme tidspunkt sidste år.

”Sommerhusene er den boligtype, der har oplevet de største udsving i udbuddet, efter de bogstavelig talt blev revet væk under corona. Stabiliseringen i udbuddet tager derfor også lidt længere tid. Men de overordnede tendenser er de samme som for huse og lejligheder, nemlig at udbuddet stiger på grund af stabil sælgerlyst og lavere handelsaktivitet, samt at det nuværende niveau er lavt set i et historisk perspektiv,” siger Kasper Fredløv Sonberg.

I perioden tilbage til 2015 var udbuddet af sommerhuse højest ved indgangen til juli måned i 2016, hvor der dengang var cirka 13.400 sommerhuse til salg. Dermed er det nuværende niveau 65 procent lavere end højdepunktet dengang.

Udbuddet på boligmarkedet primo juli 2022:

BoligtypeAntal boliger til salgÆndring seneste månedÆndring seneste år
Villaer/rækkehuse27.0958,0%11,6%
Ejerlejligheder7.23313,3%26,7%
Sommerhuse4.7026,6%-10,8%

(Kilde: Boligsiden)