Tyske vandreruteeksperter afprøver Nordjylland for første gang

Foto: vandreinstitut.dk
Print Friendly, PDF & Email

Det handler om at komme væk fra asfalten og ind på naturstierne, ud til udsigterne og lede vandrerne på mest afvekslende vis igennem landskabet. Hvis ruten opfylder de skrappe minimumskrav, får den bevis på at være en ”premiumrute”.

Der findes over 600 premiumruter i 9 europæiske lande, både lange ruter af mange dagsetaper, og kortere rundture ofte på 12-14 km.

Forum Premiumwege
Deutsches Wanderinstitut afholder for første gang deres årlige forum udenfor Tyskland. Forummet bliver i år afholdt i Nordjylland 18.-20. september 2019, hvor Jammerbugt, Rebild og Mariagerfjord kommuner stolt viser de ypperlige vandremuligheder frem. I Nordjylland findes tre certificerede premiumruter:

Mariagerfjord: Mariagerfjord Panoramarute, 10km
Jammerbugt: Vandreruten Tranum-Fosdal, 11 km
Rebild: Rebild Bakker Ruten, 11 km

Alle tre ruter har opnået gode bedømmelser. De er godt afmærkede, varierede og netop disse tre ruter giver god motion, da de er temmelig kuperede.

Program
På forummet deltager udviklere af vandreruter, driftsansvarlige og repræsentanter fra nationalparker og en vandreforsker. Der deltager danskere, der arbejder med udvikling af Hærvejen og herberger langs Hærvejen.

På programmet er bl.a. nyt fra forskningen, workshops om klimaforandringernes betydning for vandreturisme og tema om naturbeskyttelse og vandring. Som led i programmet skal deltagerne ud på de nordjyske premiumruter

”Vores tyske gæster vil formentlig blive overrasket over hvor forskelligartet Danmark også kan se ud, når de bevæger sig ind i landskaberne. De har typisk et billede af Danmark fra ferier langs Vestkysten. På forummet vil de blive præsenteret for helt andre landskabstyper, som hver især er noget helt særligt”, udtaler rekreativ konsulent Lise Holt, Jammerbugt Kommune.

Perspektiver i bedre vandreruter
Vandrere er til stadighed et af de største segmenter i de tysktalende fritids- og turismemarkeder. I Tyskland er ca. 60 % af befolkningen mere eller mindre aktive vandrere, og de vil gerne have højkvalitets vandreoplevelser, som en del af deres ferie – hvilket især er blevet klart i takt med at flere og flere vandreruter er blevet certificeret i Tyskland og omkringliggende lande.

Tyske erfaringer viser klart, at størstedelen af vandrerne foretrækker at planlægge deres vandreture på egen hånd, på bekostning af organiserede og færdigpakkede vandreferier. Størstedelen af turisterne foretrækker rundture, hvor en typisk vandretur er på 12-14 km á ca. 4 timers varighed.

Den moderne vandregæst søger grundigt skiltede vandreruter, der ikke stiller krav om større planlægning eller evner til at tyde kort for at finde vej, og hvor vandreren ender ved sin bil, når turen er slut.

Det er afgørende, at de certificerede ruter differentierer sig på markedet via en helt ypperlig kvalitet, hvor den vandrende ledes ind ad smalle stier, gennem varierede landskaber og til udsigter mm. Certificering sikrer vandreturisten en vandreoplevelse i særklasse.