Trods rentestigninger: Sommerhuspriserne fastholder højt niveau i Jammerbugt Kommune

Foto: Tommy Kristensen, afdelingsdirektør i Nordjyske Bank i Aabybro.
Print Friendly, PDF & Email

Trods rentestigninger: Sommerhuspriserne fastholder højt niveau i Jammerbugt Kommune

Påskedagene står for døren, og det er som regel startskuddet til travlhed på sommerhusmarkedet. I den forbindelse er der godt nyt til sommerhusejerne i Jammerbugt Kommune, da de nyeste tal fra Boligsiden viser, at sommerhuspriserne fastholder det høje niveau fra årets start.

Foråret har meldt sin ankomst, og dermed indledes højsæsonen for sommerhussalget, som typisk skydes i gang i påsken. I den forbindelse kan sommerhusejere med salgstanker glæde sig over, at, prisudviklingen på sommerhusmarkedet ser ud til at fastholde det høje niveau, som man har oplevet siden coronapandemien – til trods for de seneste års rentestigninger.  

Faktisk viser de nyeste tal fra Boligsiden, at sommerhuspriserne i januar 2024 i Region Nordjylland er steget med 10,4 procent, hvis man sammenligner med rekordniveauet, man oplevede i forbindelse med coronapandemiens fremkomst i 2021, hvor sommerhuspriserne for alvor tog fart. Denne udvikling fortsætter også i Jammerbugt Kommune, hvor sommerhuskøberne i gennemsnit har skullet betale en kvadratmeterpris på 19.432 kr. i januar: 

Normalvis vil salgspriserne på sommerhuse dale en smule i vintermånederne, hvor færre handler finder sted, men i år har vi oplevet, at den gennemsnitlige salgspris i Frederikshavn Kommune holder det høje niveau, som vi har oplevet siden coronapandemien. Der er flere aspekter, som har været afgørende for udviklingen, men det drejer sig blandt andet om, at vi oplever en stor efterspørgsel på sommerhusfinansiering, samtidig med at det samlede udbud af sommerhuse er dalende, forklarer Tommy Kristensen, der er afdelingsdirektør i Nordjyske Bank i Aabybro.

Den store efterspørgsel på sommerhuse i Jammerbugt Kommune kommer ikke kun til udtryk gennem prisudviklingen. Det ses også ved, at den gennemsnitlige liggetid for et sommerhus i kommunen ifølge tal fra Boligsiden er faldet med hele 50 procent, når man kigger på udviklingen over de seneste tre år.

Økonomisk stabilitet er afgørende

Selv om alt tyder på, at sommerhusmarkedet har klaret sig bedre end forventet, er der ifølge Tommy Kristensen flere faktorer, man som potentiel sommerhuskøber bør overveje, inden man sætter sin underskrift på en handel: 

Vi oplever generelt, at der er mange privatkunder i Jammerbugt Kommune, som fortsat har stor appetit på sommerhusmarkedet. Men det er væsentligt, at man har en økonomi, som er rustet til at kunne håndtere pludselige renteudsving, hvis man finansierer med en variabel rente. Derudover skal man også tage højde for, at udlejning kan variere en del fra år til år, hvilket det økonomiske råderum skal kunne bære, hvis man påtænker at leje sit sommerhus ud, siger Tommy Kristensen og fortsætter:

Lige nu oplever vi, at mange af de kunder, som henvender sig med ønske om at købe et sommerhus, er seniorer med opsparinger og friværdi i boligen. Det er med til at sikre en vis økonomisk modstandskraft. Det er nemlig typisk opsparingerne, der bliver brugt til at finansiere et sommerhuskøb, mens eventuelle friværdier anvendes til at lave nogle fornuftige belåninger. Det er altid en god idé at tage en drøftelse med sin bank, så vi i fællesskab kan finde frem til den bedste løsning.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn