Rådet for Større Badesikkerhed har indgået en aftale med Jammerbugt Kommune om at teste en ny type livredningsudstyr. Der er tale om tests af en redningstorpedo, der skal forbedre sikkerheden i vandet.
Inden længe kommer der nyt redningsudstyr på Slettestrand i Jammerbugten. Stranden er ét af de i alt 40 steder i Danmark og Tyskland, hvor de nye redningstorpedoer skal testes blandt den brede offentlighed.
Bag projektet står Rådet for Større Badesikkerhed og det tyske livredningsselskab. Det er en forskningsgruppe på tværs af de to lande, der har udviklet redningstorpedoen til uddannede livreddere, og nu skal udstyret altså testes af almindelige badegæster.
Redningstorpedoerne er beregnet til alle slags drukneulykker og skal derfor testes både i havene, i havne og i søer.
Testperioden kører i første omgang tre år fra 2020 til 2023. Formålet er at teste om det er mere sikkert og effektivt at bruge redningstorpedoen end en redningskrans.
Hvad er en redningstorpedo?
En redningstorpedo består af et let og fleksibelt skumstykke med en sele og nogle stropper, og er udviklet til brug for uddannede livreddere.
I en drukneulykke er opdrift i vandet den vigtigste umiddelbare hjælp til at standse ulykken, og undgå en drukneulykke. En redningskrans er også lige som redningstorpedoen designet til at give opdrift i vandet. Det særlige ved redningstorpedoen er, at den også er designet til at svømme med, og at den er bundet til redderen med en sele.
Drukneulykker sker på alle tider af året. Derfor vil udstyret være ophængt året rundt i de tre år, testen som minimum varer. Den europæiske livredningssammenslutning støtter projektet økonomisk.
I sommeren og hen over sensommeren 2020 har Jammerbugt Kommune været testkommune for et andet nyt redningsudstyr – nemlig LifeBoard. Det er et redningsboard, der er særligt designet til brug ved badeulykker på stranden, og testen skete på Blokhus Strand.