Tendensen fortsætter i 2021: Danskerne vil på sommerhusferie, men kapaciteten mangler

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

De danske sommerhuse blev revet væk under årets coronaprægede sommerferie, hvor især danske gæster stod for en stor del af landets overnatninger. Tendensen ser ud til at fortsætte i 2021, hvor en af landets førende feriehusudlejere allerede nu spår om fulde huse og kapacitetsudfordringer.

Coronakrisen fik ifølge tal fra VisitDenmark over halvdelen af danskerne til at ændre rejseplaner i 2020. Det skyldes blandt andet, at knap hver anden dansker i disse tider finder det mest trygt at holde ferien i Danmark og gerne vil støtte dansk økonomi. Under coronakrisen søgte danskerne derfor i stigende grad mod landets feriehuse, som for manges vedkommende er forbundet med en tryg ferieform. Meget tyder på, at denne tendens kommer til at fortsætte året ud.


Ved udgangen af juli måned var der ifølge tal fra Danmarks Statistik booket 285.300 husuger for resten af 2020. Det er en fremgang på 27 pct. i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det er fortsat de danske bookinger, der er på rekordkurs med en stigning på 75 pct, mens de tyske bookinger er steget med 27 pct, og tendensen ser ud til at fortsætte i 2021.

– Vi ser ind i et efterår med fulde huse, og den samme tendens gør sig i stigende grad gældende for 2021, hvor særligt de danske bookinger fylder meget i statistikken. DanCenter ligger i øjeblikket 66 pct. over niveau sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, fortæller Kim Holmsted,som er adm. direktør hos DanCenter.

Juli måned er igen populær blandt gæsterne, men feriehusudlejeren oplever i stigende grad tidlig interesse for skuldersæsonen, hvor bookingerne for påsken og de efterfølgende måneder er fordoblet i forhold til samme periode sidste år.

Efterspørgsel skaber kapacitetsudfordringer allerede nu

Det er i dag kun knap 45.000 af landets mere end 220.000 feriehuse, der anvendes til udlejning, og den øgede efterspørgsel udfordrer således kapaciteten i højsæsonen og årets øvrige ferieuger allerede nu, forklarer Kim Holmsted:

– Den store efterspørgsel betyder, at vi formentlig endnu en gang kommer til at melde udsolgt i de mest populære ferieuger i påske- og sommerferien. Husene går som varmt brød allerede nu, og vi forventer endnu et rul, når danskernes feriepenge frigives i næste måned. Det er derfor afgørende, at vi får udvidet kapaciteten af feriehuse til udlejning, så vi ikke står med den samme udfordring år efter år.

2020 har indtil videre medført et rekordhøjt antal nyklækkede sommerhusejere. Ifølge tal fra Boligsiden er salget af sommerhuse steget med 50 procent eller mere i 32 kommuner fra januar til august 2020 sammenlignet med samme periode sidste år.

– Det er vigtigt, at vi får synliggjort de mange fordele, der er forbundet med at leje sit sommerhus ud, overfor eksisterende og ikke mindst de mange nye sommerhusejere, der er kommet til i år. Mange er eksempelvis ikke klar over, at man i år kan tjene op til 60.000 skattefrit ved at udleje gennem bureau, og hvor stor en betydning feriegæsterne har for de mindre lokalsamfund. Det skal vi blive bedre til at fortælle, slutter Kim Holmsted.