Tænd for de gode ideer i mørket eller lun dig ved de andres

Print Friendly, PDF & Email

I en tid som nu er det svært at forestille sig, at vi kan holde vores fællesskaber og sammenhængskræfter ved lige. Iført mundbind er vi overladt til øjenkontakten, når vi møder hinanden. Vores frihed synes indskrænket. Vejret er blevet koldere og dagene mørkere, hvilket heller ikke just er kendt for at sprede glæde blandt os solglade danskere. Men vi kan rent faktisk tænde for vores fællesskab. 

Vi har tidligere fremhævet finalisterne i Årets Landsby 2020, ikke mindst landsbyen Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ikke alene rykkede deres arrangementer online, da krisen brød ud; de udvidede dem også og skabte derved endnu mere at være fælles om. Det kræver planlægning, men det kan lade sig gøre at holde både et MGP og en landsbykonference online. Sidstnævnte eksemplificeret af Skanderborg Kommune for nyligt, hvor Steffen Damsgaard blandt mange andre var inviteret som oplægsholder. 


Billedet ovenfra er fra Svendborg, der ad flere omgange har tændt lysene og holdt en lysfest i mørket på havnen. Vi modtog billedet i forbindelse med et interview med Bo Hansen (S), der fortalte, hvordan kulturlivet er kommunens sammenhængskraft, fordi den forener borgerne på tværs af store afstande. 

Inspiration kræver oplysning, og vi kan guide hinanden i den rigtige retning gennem små lysfester eller gennem blændende ideér og uovertruffen udførelse. Man kan på Landsbybooster finde en masse inspiration til lokale initiativer. 

Udviklingen er ikke gået i stå, selvom den for tiden står i skyggen af en opblussende pandemi. Har I lignende projekter, vellykkede digitale arrangementer eller lignende, som andre kan finde inspiration i, så del dem gerne på cdh@landdistrikterne.dk eller læs med her for at blive klogere på, hvad der rør sig netop nu.