Syv ud af ti har aflagte briller liggende derhjemme: Du kan ændre et menneskes liv ved at donere dine aflagte briller i Synoptik i Fjerritslev

Siden 2007 har Synoptik nemlig indsamlet tusindvis af briller og solbriller fra danskerne og sendt et hold optikere til Ghana for at lave synsprøver og uddele de donerede briller til de lokale Foto: Synoptik
Print Friendly, PDF & Email

Syv ud af ti har aflagte briller liggende derhjemme: Du kan ændre et menneskes liv ved at donere dine aflagte briller i Synoptik i Fjerritslev

I Ghana er der mange, der ikke har råd eller adgang til briller. Men til oktober tager Synoptik igen til
Ghana for at lave synsprøver og uddele briller og solbriller. Syv ud af ti danske brillebærere, har aflagte briller liggende derhjemme, og hvis du er en af dem, kan du være med til at give et menneske et bedre syn. Det eneste du skal gøre, er at donere dine aflagte briller i Synoptik på Søndergade i Fjerritslev.

I Danmark er briller en selvfølge, når synet svigter. Oplever du klassiske symptomer på nedsat syn som hovedpine eller at bogstaverne på mobilen pludselig føles for små, er et smut til optikeren aldrig langt væk.

Men sådan er det ikke i Ghana, hvor et nedsat syn kan have store konsekvenser for både børns læring, voksnes levebrød og ældres livskvalitet. Manglende briller kan nemlig både gøre det svært at passe sin skole, sit job og sin fritid.
Men hvis du er en af de syv ud af ti danske brillebærere, der ifølge en undersøgelse fra Synoptik, har briller liggende derhjemme, som du ikke bruger, kan du gøre en synlig forskel for et menneske i Ghana.

Siden 2007 har Synoptik nemlig indsamlet tusindvis af briller og solbriller fra danskerne og sendt et hold optikere til Ghana for at lave synsprøver og uddele de donerede briller til de lokale. Og nu er indsamlingen til den årlige tur i oktober i fuld gang i Synoptik på Søndergade i Fjerritslev.

Siden 2007 har Synoptik nemlig indsamlet tusindvis af briller og solbriller fra danskerne og sendt et hold optikere til Ghana for at lave synsprøver og uddele de donerede briller til de lokale Foto: Synoptik

En synlig forskel
Ilona Søhoel har været projektleder på Synoptiks rejser til Ghana siden 2009 og skal til oktober afsted for 14. gang. I hendes øjne er der ingen tvivl om, hvor stor forskel danskernes donerede briller gør for
ghaneserne.

”Mange ghanesere har problemer med at se. Derfor gør danskernes donerede briller virkelig en forskel. Især børnene i Ghana får bedre forudsætninger for selv at skabe det liv, de drømmer om. Det er klart, at det er nemmere, når du kan se, hvad der står på tavlen. Derfor synes jeg, at det er fantastisk, at så mange danskere vil støtte op ved at donere deres briller,” siger Ilona Søhoel.

Hun har set tusindvis af mennesker få ændret deres liv, fordi de får briller på, der hjælper dem til at se bedre:
”Ghanesernes ansigter lyser fuldstændig op, når de får danskernes briller på og opdager, hvor dårligt de faktisk har været vant til at se. Nogle siger ‘God bless you til os, og andre danser små glædesdanse. I mine øjne efterlader det ingen tvivl om, hvor meget det betyder for dem at få synet tilbage.”

Donér dine aflagte briller i din lokale Synoptik
Hvis du er en af de mange danskere, der har aflagte briller eller solbriller liggende derhjemme, kan du
donere dem i Synoptik på Søndergade i Fjerritslev. I samarbejde med Ghana Blind Union og Dansk
Blindesamfund har Synoptik etableret en gratis klinik i Ghanas hovedstad, Accra. Klinikken har åbent fem dage om ugen, hvor ghanesere kan blive tilset af en optiker eller øjenlæge, få foretaget en synsprøve og få et par gratis briller eller solbriller. Hvert år i oktober rejser en gruppe af danske Synoptik-medarbejdere til Ghana for at assistere det lokale team af øjenlæger og optikere.

Sådan donerer du dine briller:
Find dine aflagte briller eller solbriller frem
Find din nærmeste Synoptik-butik på https://www.synoptik.dk/butikker
Aflever dine briller eller solbriller i butikken

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn