Sparer du på vandet nu? Corona kostede dig ekstra i håndvask og bad

Ekstra håndvask kostede i coronatiden - men der er fortsat penge at spare på vandet, hvis du kender hjemmets store 'vandsyndere'. ARKIVBILLEDE
Print Friendly, PDF & Email

Sparer du på vandet nu? Corona kostede dig ekstra i håndvask og bad

Corona, håndvask og hjemmearbejde kostede os masser af vand. Ekstraregningen for to coronaår ’hjemme’ var på godt 1,9 mia. kr. Se hvordan du sparer på vandet.

Det er det rene ingenting, tænker du måske… om regningen for vand.

Men det er faktisk astronomiske beløb, som vi danskere ’poster’ i vandregningen. Over 18 mia. kr. i 2021, viser de nyeste tal for vandforbruget fra Danmarks Statistik, som Home har regnet på*.

Vores vandregning var ekstra stor i 2020 og 2021, hvor Danmark lukkede ned under corona, og mange arbejdede mere hjemmefra, viser Homes beregninger

Husholdningerne brugte i løbet af de to år godt 26 mia. liter mere vand sammenlignet med ’før corona-året’ 2019.

Eller cirka 4500 liter ekstra vand pr. dansker, ung som gammel.

LÆS OGSÅ: Hver tredje glemmer lys på cyklen, når det er mørkt 

Så stor var ekstraregningen

Ekstraregningen de to år var på godt 1,9 mia. kr. svarende til 327 kr. for hver dansker, viser beregningen fra Home.

”Der er en naturlig forklaring. Det var to år usædvanlige år med coronanedlukninger, ekstra meget håndvask, hjemmeskole og meget mere hjemmearbejde,” siger Michael Dalsager, talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Vi sparer os gennem inflationen

Ejendomsmæglerkæde Home spår, at forbruget i 2022 og 2023 er faldet – og forklarer, at boligejere og boligkøbere er mere sparsommelige, efter inflationen og renter er steget.

Oven i det er mange tilbage på arbejdet.

”Det er mange bække små, og vi sparer, hvor vi kan. Vandforbruget kan vi ret nemt skrue op og ned for via vores adfærd,” siger Michael Dalsager

Fakta: Her bruger vi vandet 

  1. Bad og personlig hygiejne 47 %
  2. Toiletskyl 29 %
  3. Tøjvask 13 %
  4. Opvask, rengøring 5 %
  5. Øvrigt 4 %
  6. Mad og drikke 2 %

FAKTA: Sådan kan du spare på vandet
Videncentret Bolius fortæller på bolius.dk, at bad og personlig vask står for næsten halvdelen af vores forbrug. 

Der er altså penge at hente ved at skrue ned for de daglige brusebade og/eller få en sparebruser eller bruser med vandbegrænser.

Den næststørste vandsynder er toiletskyl – med 29 % af vandforbruget i hjemmet. Her kan det betale sig at få et wc med lille toiletskyl, hvis du ikke allerede har det, eller skylle ud færre gange.

Ikke overraskende bruger vi mest vand om morgenen fra kl. 7-9, og igen i timerne omkring madlavning og opvask fra kl. 17-20, hvor de fleste af familiemedlemmerne typisk er kommet hjem igen.

Home har et ekstra spareråd.

”Hjemmearbejde har vundet mere frem, og det koster altså også lidt ekstra på vandregningen, med mindre du altså vælger at skippe morgenbadet, når du nu alligevel kun er dig selv,” siger Michael Dalsager fra Home.

*Beregningen foretaget af Home på basis af tallene fra Danmarks Statistik tager udgangspunkt i prisen pr. kubikmeter for en standardfamilie – på 73,28 kr. – ifølge tal fra Videnscentret Bolius og DANVA, brancheorganisationen for vandselskaber

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn