Sommerhusferie hitter i Danmark: Sådan passer du sommerhushaven

Sommerhusets beliggenhed er væsentlig at have for øje, når man overvejer, hvilke planter, man skal vælge. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

På grund af coronakrisen tager ekstra mange danskere i sommerhus i Danmark. Få haveekspertens råd til, hvordan du får succes med sommerhushaven.

Coronakrisen har ændret danskernes ferieplaner, og rigtig mange vælger sommerhusferie i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik er danske sommerhusbookninger gået frem med 100 procent i juni og juli i forhold til samme periode i 2019, og samtidig vælger mange sommerhusejere at nyde ferien i sommerhuset frem for udlandet.Hvis man ønsker at nyde friheden og roen, når man besøger sommerhuset, i stedet for at bruge den første dag i haven, er det en god idé at vælge planter, der kræver minimal pasning. Derudover skal de være hårdføre, så de ikke visner i de perioder, hvor man ikke er i sommerhuset – ellers risikerer man at møde op til en halvdød have.


– Mange glemmer at tænke over den pleje, som planterne har brug for, når de vælger planter til sommerhuset, og ender derfor med visne blomster og en tilgroet have, næste gang man besøger sommerhuset. Men der er masser af planter, der ikke kræver så meget pleje og derfor sikrer, at haven ser nydelig ud, hver gang man kommer tilbage, fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert hos Plantorama, og understreger:

– Sommerhushaven skal være let at have med at gøre, og så skal den kunne tåle at blive hevet i af skiftende vejrforhold, så man ikke behøver at frygte, hvad der sker, særligt når man ikke lige er i nærheden.

Plantoramas haveekspert giver her sine råd til de rigtige planter til sommerhushaven.

Tænk over geografien

Når man vælger planter til sit sommerhus, bør man være opmærksom på lokationen. Ved Vesterhavet, skal planterne kunne tåle en masse vind, og de skal kunne gro i næringsfattig jord, mens mere almindelige haveplanter kan klare sig bedre inde i landet, eller ved østkysten. Planter til Vesterhavet kan være fyr, marehalm eller lyng.

Vælg de rigtige blomster til krukkerne

En nem måde at skabe stemning i sommerhuset er ved at plante sommerblomster i sine krukker. Her skal man dog huske, at blomster i krukker som udgangspunkt skal vandes hyppigere, da de ikke selv kan søge vand med rødderne. Der er dog mere hårdføre planter som lavendel, petunia, bakkenellike, pelargonie eller flittiglise, som godt kan klare perioder med tørke, og derfor egner sig godt til sommerhusets krukker.

Frugter til sommerhuset

Frugtbuske og -træer kan være en dejlig ting at have i haven. De kræver dog lidt ekstra pleje det første års tid efter de er plantet, så de får etableret sig godt, men herefter kræver de stort set ingen pasning. Æble- og kirsebærtræer er klassikere, men bærbuske som hindbær, solbær, brombær eller ribs passer også glimrende i sommerhuset.

Hårdføre krydderurter til maden

Krydderurter er også en god ting at have i sommerhuset. Man skal huske at vælge de mere hårdføre varianter, som trives med masser af sol og kan klare udtørring. Vælg for eksempel oregano, rosmarin, persille, purløg eller mynte, der kan bruges gennem hele sommeren – både når grillen skal frem, og når der skal laves kolde sommerdrinks.