ForsideAndetSommerhus: Sådan gør du en god handel

Sommerhus: Sådan gør du en god handel

Print Friendly, PDF & Email

Påskedagene skyder traditionelt jagten på sommerhuse i gang, og i store dele af landet er der stadig gode muligheder for at forhandle prisen ned, vurderer købermægler, Ilan Nadelmann, fra Bolighed.dk.

Rekordlave renter og bedre mulighed for belåning har for alvor sparket gang i markedet for sommerhuse. Men hvordan gør du en god handel, når du er på jagt efter familiens nye fristed?

”Først og fremmest gælder det om at finde ud af, hvad den rigtige pris er, for det er sværere at prisfastsætte sommerhuse end almindelige huse. Alle kan regne ud, at det er dyrere at købe et sommerhus i første række til vandet, men mange andre ting spiller ind for prissætningen”, siger Ilan Nadelmann.

Som købermægler hjælper han folk med at forhandle prisen ned på både helårshuse og sommerhuse. Op til påske er interessen for sommerhuse stigende, men det gælder om at være godt forberedt, hvis man skal gøre en god handel på det marked:

”Lokalkendskab er meget vigtigt, så hvis du ikke kender området rigtig godt, så tag ud og gå en tur på vejene. Snak med folk du møder, og find ud af, hvor de bedste steder ligger. Hvor er den gode del af stranden? Er der små stier til skoven, eller lokale cykelruter, som gør nogle huse bedre end andre?”, siger Ilan Nadelmann.

Nye regler gør sommerhuskøb attraktivt

Markedet for sommerhuse lå nærmest dødt i flere år efter finanskrisen. Men fra 2017 kom der for alvor gang i salget, da der blev vedtaget en lov, som gjorde det muligt at få 75 procents realkreditbelåning af sommerhuse, hvor det tidligere kun var 60 procent. Loven blev også ændret, så det nu er muligt for pensionister at omdanne sommerhuset til en helårsbolig, når man har ejet det i kun ét år.

Reglerne for udlejning er også blevet ændret, og i 2019 kan man derfor tjene 40.900 kr. i lejeindtægt før man skal betale skat af det, hvis udlejningen foregår gennem et bureau. Reglerne gælder også, hvis der er tale om en feriebolig i udlandet, hvis bureauet er registreret i Danmark hos Skat.

Den stigende interesse for sommerhuse betyder, at det kan betale sig at have banken på plads, før man gør sig klar til at byde:

”Det er vigtigt at være helt afklaret, før du giver et bud. Selv om et sommerhus har ligget 200 dage, så kan det pludselig gå stærkt, hvis en anden køber kommer på banen. Og så er det ærgerligt at miste huset, fordi aftalen med banken ikke var på plads”, siger Ilan Nadelmann.

Stadig mulighed for at spare penge

Uanset om formålet med sommerhuset er at skabe et fristed for familien eller om huset skal udlejes, så det vigtigt at få huset til den rigtige pris. Derfor er det rart at vide, at de seneste tal fra Boligmarkedsstatistikken viser, at der i gennemsnit er fornuftige besparelser i udsigt, når man er på udkig efter et sommerhus.

Køberplatformen Bolighed.dk har analyseret tallene fra fjerde kvartal 2018. Her viser det sig, at de højeste gennemsnitlige afslag på sommerhuse blev givet i landsdel Fyn, hvor køberne kunne få sommerhusene 12,2 procent under den første udbudspris. De laveste afslag blev givet i landsdel Østsjælland, hvor det gennemsnitlige afslag var på 5,2 procent.

Med de tal kunne det godt se ud som om, at alle der er på jagt efter et sommerhus kan regne med at få store afslag, men det kommer helt an på en vurdering af det konkrete hus, og om det fra starten er sat for højt:

”Jeg indleder typisk min prisforhandling med at finde ud af, hvorfor huset ikke er solgt endnu. Er det i dårlig stand? Eller er beliggenheden ikke helt god nok i forhold til prisen? Jeg oplever, at sommerhusejere ofte forsøger at starte ud med en lidt aggressiv pris. Sælgerne bliver fristet til at tage den mægler, som sætter den højeste pris, så der er ofte noget at forhandle om”, siger Ilan Nadelmann fra Bolighed.dk.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER