Sommeren er højsæson for trampolinskader

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

På trods af at trampoliner er både sjove og sunde at bruge for børn såvel som voksne, er den ikke altid helt ufarlig. Faktisk har hver tiende danske trampolinejer oplevet, at et barn er kommet til skade på trampolinen. Det viser en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.

Solen skinner og trampolinen er hevet frem i haven til glæde for både børn og voksne. Desværre kommer mange til skade under legen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

”Trampolinen er populær i det gode vejr, men vi ser desværre hver sommer en stigning i antallet af skader, som især børn får ved leg på og ved trampoliner. Vores undersøgelse viser, at det efterhånden er hver tredje børnefamilie, der har en trampolin stående, men også at hver tiende har oplevet, at et barn er kommet til skade på trampolinen. Skader man kun kan undgå, hvis man passer på og følger nogle enkle gode råd,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige Forsikring.

Børn er de mest udsatte
Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital viser, at de danske skadestuer hvert år behandler cirka 7.000 børn for skader forårsaget af trampolinuheld. De typiske skader børn kommer ind med, er brud på arme og ben, men i de værste tilfælde er det også brud på ryggen. Selv om det er børnene, skadestuerne ser flest af, kan de voksne altså også komme galt afsted og her er det de samme skader, der gør sig gældende.

”Heldigvis bruger de fleste trampoliner uden problemer, men det kan ende rigtig galt, hvis man fx lander forkert. Skaderne vi ser varierer meget fra relativt simple knubs til alvorlige knoglebrud og hovedskader. Derfor bør man altid være forsigtig ved leg på og omkring trampoliner,” siger Henrik Sagild.

Fem trampolinråd:

 1. Hop kun én person ad gangen og hvis flere vil hoppe på samme tid, så sørg for, at det er børn af samme højde og vægt.
 2. Sørg for at have et sikkerhedsnet på trampolinen, så man ikke kan hoppe ud over kanten.
 3. Lad være med at slå saltomortaler. Selvom det er sjovt, kan det give alvorlige skader på ryg og nakke, hvis man lander forkert.
 4. Børn under 6 år skal have en voksen ved trampolinen, da de kan have svært ved at styre bevægelser og landinger.
 5. HUSK at give trampolinen jævnlige sikkerhedstjek. Sørg for både at tjekke dugen, sikkerhedsnettet, samlingerne og underlaget.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i maj 2019 blandt 1580 repræsentativt udvalgte danskere. 

Har jeres husstand en trampolin?

 • Ja 37%
 • Nej 63%
 • Ved ikke *

Er du, dine gæster eller dine/gæsters børn kommet til skade på jeres trampolin?

 • Ja, voksne er kommet til skade 1%
 • Ja, børn er kommet til skade 10%
 • Nej 89%
 • Ved ikke *