Sne på vej: Har vores hunde virkelig brug for tøj?

Det, der er afgørende for, hvordan en hund klarer sig i kulden, er mængden af pels, hundens størrelse, dens sundhed og alder, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: Agria
Print Friendly, PDF & Email

Sne på vej: Har vores hunde virkelig brug for tøj?

Er det nødvendigt at pakke sin hund ind i jakke eller dækken, når den skal ud i koldt eller sneklædt landskab? Eller er hunde iført tøj blot et udtryk for hundeejerens forfængelighed?

Man kan undre sig over, at hunden igennem tusindvis af år har overlevet naturens barske elementer – uden menneskets indblanding og med pelsen som eneste værn mod kulde og sne. Men nu, hvor menneskerne har trukket den ind i hjem og hjerter, kan den ikke gå udenfor, uden først at skulle iføres hjemmestrikket rullekrave i ministørrelse … Pynt, pjat eller nødvendigt?

– Det er ikke bare et spørgsmål om, hvorvidt det er hundeejerens egne behov, der projiceres over på hunden, eller om det er hunden anno 2024, der har udviklet sig til et skrøbeligt væsen, der skal pakkes ind i termo, før den skal ud i sne og kulde, forklarer Lotte Evers, der er marketingchef hos Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:

– Alle de hunderacer, vi kender i dag, har ulven som forfader. Men igennem de mange tusind år, hunden har været i menneskehænder, har den måttet tilpasse sig, og den er blevet tilpasset for at matche menneskenes livsstil. Vi har avlet hunderacerne til at udvikle sig på en bestemt måde, så derfor kan man sige, at nogle hundes behov for tøj er menneskeskabt.

Fra ulv til chihuahua

– Alle hunde er forskellige, og derfor er det også individuelt, om den enkelte hund har behov for et ekstra lag isolering i form af tøj for at bevæge sig ud i den danske vinter. Det, der er afgørende for, hvordan en hund klarer sig i kulden, er mængden af pels, hundens størrelse, dens sundhed og alder, siger Lotte Evers og peger på, at ulven er blandt de dyr i verden, der har den bedst isolerende pels:

– Dens pels fungerer, som når mennesket ifører sig vintertøj efter lag-på-lag-princippet: Det yderste lag pels er nærmest vandskyende, mens den kortere, blødere underuld svarer til vores skiundertøj, som isolerer og forhindrer varmen fra at blive afgivet til omgivelserne. Det er tilnærmelsesvis den samme type pels, vi ser hos flere de hunderacer, der er skabt til at fungere i koldt klima, f.eks. Grønlandshund og Sankt Bernhardshund, forklarer hun og peger dernæst på en nærmest diametralt anderledes hundetype fra den modsatte ende af størrelsesskalaen – og af verden:

– Vi har igennem de sidste 50 år i stor stil importeret hunde fra alle verdenshjørner. Set i det perspektiv giver det næsten sig selv, at det kan være nødvendigt at hjælpe nogle af vores hunde lidt på vej med en vinterjakke: En kinesisk hårløs kan altså ikke pludselig danne mere pels for at tilpasse sig den sporadiske danske vinter, understreger Lotte Evers.

Hvalpe har svært ved at regulere deres kropstemperatur, men vi skal også passe godt på vores trofaste, gamle hunde – gigtramte hunde kan få smerter i leddene, hvis de bliver kolde, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring. Foto: Agria

Størrelsen betyder faktisk noget

Når det kommer til at holde varmen i kulden, betyder størrelsen faktisk noget, vurderer Lotte Evers:

  – Små hunderacer har en relativt stor overflade i forhold til deres kropsvægt. Det betyder, at de skal producere mere energi for at holde varmen. Mange hunderacer, der er tyndpelsede eller ligefrem hårløse, har udviklet sig til at have en højere legemstemperatur end andre racer – simpelthen for at kunne modstå det høje varmetab, der er resultatet af tynd eller manglende pels, siger hun og bemærker, at også hundens sundhedstilstand bør tages i betragtning:

– Hunde, der går og skranter eller nyopererede hunde har brug for den ekstra hjælp, et dækken kan give, så de ikke bruger ekstra energi på at holde varmen, siger Lotte Evers, der tilføjer, at “den helt almindelige familiehund” også kan have brug for at få et dækken på i bilen på vej hjem efter en lang tur i højt tempo i skoven.

Slutteligt peger Lotte Evers på hundens alder:

– Selv om man ikke kan se det, når de ræser rundt og oplever det hvide stads, vi kalder sne for første gang, kan små hvalpe have svært ved at regulere deres kropstemperatur – og så skal vi huske at passe lidt ekstra på vores trofaste gamle hunde: Med alderen kommer ofte gigt, og gigtramte hunde kan få smerter i leddene, hvis de bliver kolde. Et lunt dækken beskytter mod ledstivhed forårsaget af kulden og minimerer smerter.

Brug din logiske sans

Lotte Evers opfordrer til, at man bruger sin logiske sans, når man skal vurdere, hvorvidt hunden har brug for et ekstra lag beskyttelse mod sne og kulde:

– Overvej, hvor din hunderace stammer fra, og hvad den var skabt til. Mærk efter, om dens pels er tæt, kort eller måske fældet helt ned. Og se så på din hund: Hvis den bevæger sig frit og opfører sig, som den plejer trods sne og frost, er vejrliget nok ikke et problem. Men begynder den at bevæge sig anderledes, hvis den skutter sig, ryster, eller hvis den viser tegn på, at den synes, det er ubehageligt at være ude, kan den have svært ved at holde varmen, forklarer Lotte Evers og tilføjer:

– Men ja, der vil nok altid være nogen, der iklæder hunden tøj, fordi det er nuttet, har det rigtige logo eller matcher farven på gardinerne – og glemmer etikken: Når hunden iføres tøj, skal det være for hundens skyld, ikke for menneskets – men hvis hunden skal i overtøjet, kan man jo lige så godt vælge noget, der er smart i farven.