ForsideAndetSMVdanmark: God hjælpepakke men den kommer syv måneder for sent

SMVdanmark: God hjælpepakke men den kommer syv måneder for sent

Langt om længe anerkender politikerne de tab, som oplevelsesindustrien har lidt under coronakrisen i forbindelse med private arrangementer uden for private hjem. Men hjælpen kommer alt for sent, mener SMVdanmark. For hjælpen er bundet op på, at man skal kunne dokumentere et tab forbundet med direkte salg til private fester og sociale begivenheder. Men ordrebogen har i månedsvis været tom, og virksomhederne kan derfor ikke dokumentere aflyste arrangementer, som aldrig er blevet booket.

Coronarestriktionerne har sendt oplevelsesindustrien på økonomisk katastrofekurs. Ifølge SMVdanmarks seneste opgørelse har eventvirksomhederne i SMVdanmark mistet 82 pct. af årets omsætning. Det anerkender de politiske partier med dagens aftale, men hjælpen kommer alt for sent. I aftalen lægger partierne op til, at virksomhederne skal kunne dokumentere deres aflyste arrangementer. Men for mange virksomheder har ordrebogen været tom i månedsvis.


”Dette var den helt rigtige hjælp, hvis kalenderen havde vist marts og ikke oktober. Men virkeligheden har ændret sig. I månedsvis har ordrebogen været gabende tom, for danskerne har ikke turdet arrangere fester og fejringer. Det er derfor helt afgørende i udmøntningen af denne aftale, for at den reelt har effekt, at den er baseret på en omsætningsnedgang sammenlignet med 2019 og ikke på specifikke aflysninger,” påpeger Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, og understreger, at hun vil se pengene på eventvirksomhedernes konto, før hun åbner champagnen.

”Det er helt på sin plads, at man fra politisk hold også anerkender, at mange i oplevelsesindustrien også leverer til private arrangementer og ikke kun offentlige arrangementer. Det gælder fx også firmaarrangementet, gymnasiefesten og private koncerter. Men man kan ikke basere hjælpen på, at danskerne fortsætter med at arrangere events for derpå at aflyse dem her syv måneder inde i coronakrisen,” siger Mia Amalie Holstein.

”Vi vil gerne kvittere for, at politikerne har droppet revisorpligten i deres ’light’-model for faste omkostninger, og at de kompenserer for kasserede varer, da det skærpede forsamlingsforbud blev indført med få timers varsel. Det er da det mindste, man kan forvente. Og vi glæder os over, at restauranterne får helikopterpenge, men undrer os samtidigt over, hvorfor resten af oplevelsesindustrien ikke får noget,” understreger hun.

”Fedtlaget i oplevelsesindustriens virksomheder er brugt op. Og politikerne kan lige så godt begynde at forberede sig på næste bølge af arrangementer hos julefrokostleverandører, som ikke vil blive afholdt i år,” påpeger Mia Amalie Holstein.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER