Skovsgård er en blandt tre finalister til Årets Landsby 2021. Temaet i år er ’Den nytænkende landsby’

Skovsgård
Luftfoto over Skovsgård Foto: Jammerbugt kommune
Print Friendly, PDF & Email

Ud over Skovgård er landsbyen Stjær i Skanderborg Kommune og landsbyklyngen Broagerland i Sønderborg Kommune med i opløbet.

”Vi er utrolig glade for nomineringen, og det er fedt at få anerkendelse for de mange initiativer, der sker i byen. Initiativerne, der ligger til grund for finalepladsen, er et bevis på det store arbejde, som byens borgere gør og har gjort i mange år. Vi lykkes kun, fordi byen har et unikt fællesskab, som trækker i samme retning – nemlig at skabe en dejlig by. Jeg er selv tilflytter fra Vestjylland, og blev straks taget med i ind i fællesskabet, og det er jeg taknemmelig og ydmyg over”, fortæller Jenny Hviid, som bl.a. er medlem af styregruppen for Liv i By og Skole i Skovsgård.

I vurderingen af ansøgningerne til Årets Landsby har bedømmelseskomiteen blandt andet lagt vægt på landsbyernes evne inden for følgende kriterier:

  • Aktiviteter med konkrete effekter i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
  • Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at applicere landsbyens initiativer i andre kontekster.
  • Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.

”Det er dejligt, at Skovsgård nu er finalist til Årets Landsby. Den er jo min hjemby, og trods min måske forudindtaget mening, så er byen et fantastik sted med stort sammenhold og fokus på flere udviklingsprojekter. I denne uge har jeg netop været med til 1. spadestik for udvidelsen og renoveringen af Skovsgård Hotel. I byen er der flere arbejdsfællesskaber, der er bynær biodiversitet og meget andet. Uanset det endelige resultat, så er Skovsgård et godt eksempel på de mange lokalsamfund i Jammerbugt Kommune, som formår at nytænke og skabe vigtige initiativer for aktiviteter og bosætning”, udtaler borgmester Mogens Christen Gade, der selv er indbygger i byen.

Bedømmelseskomiteen kommer på besøg i Skovsgård 21. august, og kort herefter udvælges Årets Landsby. Sidst en landsby i Jammerbugt Kommune blev kåret som Årets Landsby var i 2016, hvor Trekroner løb med sejren.

Uddrag af indstillingen: Skovsgård – Motion og naturinddragelse i Nordjylland
Skovsgård har 829 borgere og i ansøgningen fremhæver landsbyen de nytænkende bosætningsinitiativer, et projekt om biodiversitet, tværgående foreningssamarbejde og et nyt erhvervssamarbejde med fokus på lokale råvarer og social inklusion.

Derudover har Skovsgård udviklet ”Aktive lørdage” med motion på tværs af aldersskel og initiativet ”Bynær biodiversitet”, hvor borgere har omdannet et uudnyttet sumpområde til nye naturoplevelser med sø, blomster, insekthoteller, shelters og læringsmateriale i et projekt mellem den lokale børnehave og en gruppe af frivillige.

Skovsgård Hotel
Skovsgaard Hotel Foto: Jammerbugt kommune

Bedømmelseskomitéen ligger i udvælgelsen af Skovsgård blandt andet vægt på deres visionære tilgang til socialøkonomiske virksomheder, indtænkningen af erhvervslivet og de gode strukturer for frivillighed.

Fakta om Årets Landsby

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 25. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
  • Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. I år hædrer prisen ’Den nytænkende landsby’, som har formået at omsætte coronakrisen til positive muligheder for sine indbyggere.
  • Sidste års tema var “ Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?”, og vinderen var landsbyen Haastrup på Sydfyn. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Torup, Vallekilde, Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig, Trekroner og øen Fejø.