Skolelukninger koster i huspriserne

Skole og pasning i nærheden betyder meget for børnefamilier, når de skal flytte. For familier med børn under seks år er det nummer 1 på listen, viser en undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov.

Skolelukninger koster i huspriserne

En lokal skole er meget vigtig for nye tilflyttere, så skolelukninger risikerer at ramme både friværdi og kommunekasse, viser flytteundersøgelse.

-- annonce ---

En nærliggende folkeskole er en livsnerve for en by, for det holder på familier og trækker nye til.

Det bekræfter en spørgeundersøgelse, som analysevirksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.

I Homes flyttebarometer udpeger danskerne hvert år, hvad der betyder mest for dem, når de skal finde et sted at bo.

Skole og pasning mere vigtig
Her er ’tæt på daginstitution/skole/ungdomsuddannelse’ kravlet op på listen de seneste fire år, viser målingen.

Størst betydning har pasning og skolegang i nærheden for familier med børn, hvor yngste er under syv år.

”For småbørnsfamilier er pasningsmuligheder og skole alt i alt det vigtigste ønske til en boligs beliggenhed. Over halvdelen (52 %) svarer, at det er blandt de tre vigtigste ønsker til hjemmeadressen,” siger senior kommunikationskonsulent og talsperson Michael Dalsager i Home.

Skole er også vigtig for huspriser
Pasning og undervisning i nærheden har altså stor betydning for den største økonomiske investering, som ejerboligen er for en familie, men også for gensalgsværdien af boligen.

Derfor er det ikke godt nyt, at mange kommuner ifølge DR er så pressede på økonomien til næste år, at der er planer om skolelukninger og sammenlægninger rundt omkring i landet.

”For børnene er en lukket skole et tab, der kan mærkes i maven, men forældrene risikerer også, at det kan mærkes på pengepungen – i friværdien eller på salgsprisen på huset, fordi byen bliver mindre attraktiv for tilflyttere,” siger Michael Dalsager og peger på, at skolebesparelsen også kan koste i kommunens økonomi:

”For kommunen betyder færre tilflyttere typisk også færre skattekroner. Det kræver en ekstra indsats at trække folk til.”

For familier, hvor yngste hjemmeboende barn er syv år eller ældre, er det godt hver femte (21 %), der peger på pasning og skole som blandt det vigtigste for dem.
Mindst betyder pasning og skole for ‘bedsteforældrene’. Det er kun 1 % af dem fra 60 år og op, der har det som et af de vigtigste ønsker til boligen, viser undersøgelsen.

FAKTA: Flytteundersøgelse TOP 3 – her er de tre vigtigste ting for småbørnsfamilier

Hvad er dine tre vigtigste ønsker for en boligs beliggenhed? Op til tre svar

’Ung familie’ – yngste barn 0-6 år

Base – antal besvarelser 238

Tæt på daginstitution/skole/ungdomsuddannelse 52%

Tæt på indkøbsmuligheder 39%

Uden støj, forurening, lugtgener i nabolaget – fx fra trafik/industri/landbrug mm. 29%

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2027 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 13.-17. februar 2023.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn