Skal Jammerbugt have et Erhvervsdialogforum
Beskæftigelsesudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 16, august 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Drøftelse af sammenlægning af mødefora
Drøftelse af sammenlægning af Jammerbugt Uddannelsesnetværk, Det lokale beskæftigelsesråd (LBR) og §17 stk. 4 Erhverv, Beskæftigelse og Uddannelse, samt oprettelse af Jammerbugt Erhvervsdialogforum bestående af toneangivende lokale virksomheder.
Sagsbeskrivelse
Jammerbugt Kommune har i dag tre rådgivende fora med ekstern repræsentation, hvor der bl.a. drøftes arbejdsmarkedsrelaterede emner og indsatser med særligt fokus på manglen på kvalificeret arbejdskraft.
Det lokale beskæftigelsesråd (LBR)
Det lokale beskæftigelsesråds opgave er at rådgive Beskæftigelsesudvalget, Kommunalbestyrelsen og Jobcenteret om beskæftigelsesindsatsen i Jammerbugt Kommune. Beskæftigelsesrådet er sammensat af personer, der repræsenterer arbejdsmarkedets parter, Danske Handicaporganisationer, det lokale integrationsråd, hvor et sådant er nedsat, samt evt. relevante lokale foreninger, såfremt de øvrige medlemmer af LBR er enige i, at disse foreninger skal være repræsenteret. Det var tidligere et lovkrav at kommunerne skulle nedsætte et lokalt beskæftigelsesråd, men dette krav bortfaldt med Beskæftigelsesreformen (januar 2015). Jammerbugt Kommune har valgt at bibeholde et lokalt beskæftigelsesråd med det formål fortsat at få input fra eksterne parter i forhold til indsatser på beskæftigelsesområdet.
Jammerbugt Uddannelsesnetværk
Uddannelsesnetværket blev etableret i 2021 som led i Jammerbugt Kommunes Planstrategi for 2021-2024 og med forankring i §17,4 Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse. Netværket består af repræsentanter fra relevante uddannelsesaktører, Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord samt arbejdsmarkedschefen i Jammerbugt Kommune. Netværket faciliteres af Sundheds- og Arbejdsmarkedsafdelingen. Målet er at øge antallet af voksne i opkvalificeringsforløb med henblik på at sikre virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft. Målet er i overensstemmelse med Beskæftigelsesministerns mål for 2021, hvor fokus er på øget opkvalificering af ledige.
Gennem et tæt samarbejde sætter Uddannelsesnetværket opkvalificering på dagsorden. Netværket har til formål at sikre erhvervslivets efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft både nu og fremtidigt. §17 stk. 4 udvalget for Erhverv, Beskæftigelse og Uddannelse i den forrige byrådsperiode har godkendt kommissorium for netværket og fungerer som følgegruppe for netværket. Netværket drøfter indsatser der adresserer manglen på kvalificeret arbejdskraft fokuseret i tre spor, unge uden uddannelse, ufaglærte ledige og beskæftigede uden uddannelse, eller med en kort uddannelse.
§17,4 Udvalget, Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse
Nedsættelsen af §17,4 Udvalget, Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse blev godkendt af Kommunalbestyrelsen i juni 2022. Baggrunden for nedsættelsen af udvalget er et ønske om at sikre de bedst mulige vilkår for erhvervslivet i Jammerbugt Kommune, herunder at sikre adgang til kvalificeret arbejdskraft og beskæftigelsesmuligheder for kommunens borgere. Udvalget skal komme med input til kommunens arbejde med udvikling indenfor erhverv, beskæftigelse og uddannelse og skal gennem sin tværfaglige sammensætning sikre de tværgående perspektiver i forhold til dette. Der vil løbende blive opsat specifikke fokusområder, som udvalget vil arbejde med. Udvalgenes medlemmer består af en blanding af kommunalbestyrelsesmedlemmer, virksomheder, borgere og andre interessenter – eksempelvis eksperter, foreninger og andre samarbejdspartnere.
Forvaltningens overvejelser
Der er et markant sammenfald mellem formål og indsatsområder i de tre fora. Alle tre har fokus på tiltag og indsatser der kan løse udfordringerne med erhvervslivets adgang til kvalificeret arbejdskraft, herunder italesættelse af opkvalificering af såvel ledige som beskæftigede. Samtidig er der et sammenfald af deltagere i de tre fora, da både uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter samt politikere og embedsmænd er repræsenteret i de nævnte fora, undtaget uddannelsesnetværket, hvor der ikke er politisk repræsentation. Det kan derfor ikke undgås at de tre fora drøfter de samme emner parallelt.
De drøftelser der pågår i de tre fora adresserer i høj grad indsatser målrettet virksomhederne, både i forhold til opkvalificeringstiltag og beskæftigelsesmæssige tiltag. Der er alene repræsentation fra virksomheder i Det lokale beskæftigelsesråd, hvor tre lokale virksomheder deltager. De to øvrige fora er uden repræsentation fra virksomhedssiden.
Vi står således med tre mødefora med forholdsvis enslydende erhvervs- og arbejdsmarkedsrettede formål og hvor virksomhederne kun er repræsenteret i det ene forum.
Det foreslås som følge af ovenstående at LBR formelt nedlægges og de repræsentanter og virksomheder der ikke er repræsenteret i §17 stk. 4 udvalget tilbydes at træde ind her. Tilsvarende foreslås det at nedlægge uddannelsesnetværket og at AMK Midt-Nord og de uddannelsesinstitutioner der ikke er repræsenteret i §17 stk. 4 udvalget tilbydes at træde ind her. En oversigt over medlemmerne i de tre fora fremgår af bilag. Konkret ville EUC Nord, AMK, Integrationsrådet og de fire virksomheder i LBR skulle tilbydes at indtræde i §17 stk. 4 udvalget. Det foreslås at de tre faglige organisationer i LBR lader sig repræsentere ved FH i §17 stk. 4 udvalget.
Sammenlægningen vil medføre en virksomhedsrepræsentation i §17 stk. 4 udvalget og sekretariatsbetjeningen af området reduceres fra tre udvalg til ét udvalg, og §17 stk. 4 udvalget styrkes med virksomhedsrepræsentation.
Jammerbugt Erhvervsdialogforum
I Mariagerfjord Kommune har man i december 2021 etableret et dialogforum, hvor 25 udvalgte virksomhedsledere mødes med kommunens ledelse 2-3 gange årligt. På møderne drøftes tiltag og indsatser af fælles interesse, herunder det lokale erhvervsklima, kommunens overordnede strategier og planer, samt erhvervspolitiske emner af fælles interesse. På den måde får kommunen værdifulde input til strategiske indsatser til gavn for videreudvikling af kommunens erhvervsliv.
Inspireret af samarbejdet i Mariagerfjord foreslås det at etablere et Jammerbugt Erhvervsdialogforum som understøttende og rådgivende organ i forhold til udfordringen med at sikre erhvervslivet adgang til kvalificeret arbejdskraft, beskæftigelsespolitiske tiltag, opkvalificeringstiltag og øvrige relevante indsatser.
Til Jammerbugt Erhvervsdialogforum udpeges (ca. 10) toneangivende virksomhedsledere fra Jammerbugt Kommune samt en repræsentant fra Dansk Industri.
Fra Jammerbugt Kommune deltager borgmester, kommunaldirektør, social- sundheds- og beskæftigelsesdirektør, erhvervschef, samt en virksomhedskonsulent fra Jobcentrets virksomhedsservice. Dialogforum kan supplere sig med ad-hoc medlemmer efter behov.
Erhvervsdialogforum kan f.eks. levere input til videre behandling i Jammerbugt Kommunes §17 stk. 4 udvalg for erhverv, beskæftigelse og uddannelse inden for følgende retninger:
- En retning der fokuserer på at sikre erhvervslivet adgang til kvalificeret arbejdskraft, herunder tiltag der kan øge opkvalificeringsindsatsen for såvel ledige som beskæftigede.
- En retning der fokuserer på forbedrede rammevilkår for erhvervslivet, særligt med fokus på initiativer der kan initieres lokalt og som kommunen selv kan igangsætte.
- En retning der fokuserer på at tiltrække virksomheder og arbejdskraft til kommunen og dermed øge bosætningen for både borgere og virksomheder.
Forslag til procesplan for sammenlægning af de tre fora, herunder politisk behandling i fagudvalg og kommunalbestyrelse er vedlagt.
Som følge af sammenlægningen og oprettelsen af Jammerbugt Erhvervsdialogforum foreslås det at tilføje nedenstående formulering i kommissorium for §17 stk. 4 udvalg for erhverv, beskæftigelse og uddannelse under afsnittet Udvalgets opgaver: Udvalget vil desuden drøfte input fra Jammerbugt Erhvervsdialogforum og kvalificere disse i forhold til eventuelle videre politiske drøftelser.
Borgmestermøder, den 9. maj 2023
Det blev aftalt, at det vil være hensigtsmæssigt at sammenlægge de forskellige mødefora, herunder Jammerbugt Uddannelsesnetværk, Det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR), §17, 4 Udvalget Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse samt værdijob-netværket, således at aktører der ikke er repræsenteret i §17, stk. 4 bliver inviteret til at deltage deri. Det blev aftalt, at SSB og VUF kommer med et fælles oplæg til et kommende erhvervsdialogforum i Jammerbugt, herunder skal bl.a. indgå et kommissorium og en bruttoliste på 10-15 erhvervsvirksomheder, der kunne deltage i det kommende erhvervsdialogforum. Et erhvervsdialogforum kan evt. træde i kraft fra cirka årsskiftet, hvor §17, stk. 4-udvalget forventes at være afsluttet jf. kommissoriet.
Tidsplan
BEU 16.08.23 (drøfter)
BEU 27.09.23 (anbefaler)
ØKU 04.10.23 (anbefaler)
KMB 12.10.23 (godkender)
Retsgrundlag
Kommunestyrelovens §17 stk. 4.
Budgetmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Ikke relevant.
Indstilling
Social-, Sundheds- og Beskæftigelsesdirektøren indstiller, at Beskæftigelsesudvalget drøfter igangsættelse af proces med sammenlægning af de tre fora og oprettelse af Jammerbugt Erhvervsdialogforum.
LÆS OGSÅ: “80-90-100 senioraftale” – Godkendelse af senioraftale i Jammerbugt Kommune