Simba, Hugo, Luna eller Wilma – hvad hedder din?

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Simba, Hugo, Luna eller Wilma – hvad hedder din?

Agria Dyreforsikring har samlet en liste over de mest populære navne givet til katte, der blev født i 2023 og forsikret hos selskabet. Se her, om din kats navn er blandt årets mest populære.

Katte går som bekendt egne veje, men møder du en ung kat på vejen, vil den med stor sandsynlighed hedde Luna, Molly, Simba eller Milo – uanset om den kommer, når du kalder eller ej: Det er nemlig de navne, der topper listen over de mest populære kattenavne i 2023.

Hvert år i januar dykker Agria Dyreforsikring ned i det forgangne års nytegnede katteforsikringer og undersøger, hvilke kattenavne der hitter blandt de danske katteejere:

På listen er der mange kendte navne fra året før. Men det er lykkedes et par nye navne at snige sig med på Top10 over de mest populære kattenavne i 2023 – både hos hankattene og hunkattene:

For hankattene er det Gizmo og Alfred, der har fundet vej til listens top, mens Karla og Maggie har sneget sig ind på Top10 hos hunkattene.

Fra nytte- til kæledyr

Når man dykker lidt nærmere ned i dette års Top10, viser der sig flere tendenser: Alle navnene er i to stavelser, og er enten inspireret fra populærkulturen eller er navne, man typisk ville kunne give til menneskebørn. Det har Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring, gode forklaringer på:

– Kattens ændrede rolle i vores samfund afspejler sig i de navne, vi vælger, siger hun og uddyber:

– Tidligere var danske katte primært nyttedyr, der skulle hjælpe med at fange mus og rotter på gården på landet og i storbyens baggårde, men i dag er katten flyttet ind i danskernes hjem og hjerter – og i vores sofaer og senge. De er blevet en del af familien. Derfor giver det god mening, at de tobenede katteforældre bevæger sig væk fra tidligere klassiske kattenavne som Misser og Miv og i stedet oftere giver katten et menneskenavn, forklarer Lotte Evers.

Populære løver

At populærkulturen præger navngivningen af danskernes kæledyr er en tendens, vi ifølge Lotte Evers har kunnet se igennem flere år:

– Disney-universet en rig kilde til inspiration, når danskerne skal navngive deres kæledyr, og specielt ”Løvernes Konge” og dens mange spinoffs og nyfortolkninger har afgjort haft indflydelse på danskernes navnevalg, siger hun.

For tredje år i træk er navnet Simba det mest populære navn til hankatte. Nala er rykket en plads op i forhold til sidste år, og er er nu det tredjemest populære navn til hunkatte.

Lotte Evers forklarer, at navne som ”Simba” og ”Nala” er rige på symbolik og historie og derfor vækker følelser i os, og hun gætter derfor på, at de af samme årsag også være at finde på popularitetslisten i årene, der kommer.

De mest populære hankattenavne i 2023 (2022-placering i parentes):

 1. Simba (1)
 2. Milo (4)
 3. Felix (3)
 4. Charlie (2)
 5. Leo (6)
 6. Gizmo (Ny)
 7. Hugo (9)
 8. Anton (10)
 9. Alfred (Ny)
 10. Aslan (8)

De mest populære hunkattenavne i 2023 (2022-placering i parentes):

 1. Luna (1)
 2. Molly (2)
 3. Nala (4)
 4. Bella (5)
 5. Mille (3)
 6. Coco (5)
 7. Frida (7)
 8. Karla (Ny)
 9. Wilma (10)
 10. Maggie (Ny)