Sensommeren får insekterne frem: Sådan jager du skadedyrene væk fra haven

Myg, hvepse og fluer hærger sensommerluften, og det kan være en både generende og kløende fornøjelse. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

En varm og våd sommer får insekterne til at stortrives i haven, og de kølige nætter får dem til at søge indendørs. Ifølge ekspert kan du ved hjælp af en række simple råd undgå insektstik og irriterende summen.

Er du vågnet til den irriterende summen fra en flue eller med røde myggestik op ad benet? Så er du ikke alene. Dette års sensommer byder nemlig på flere insekter i luften på grund af de varme og våde sommeruger i juni og juli måned, og de kølige nætter får myg og fluer til at søge indendørs.

Ifølge Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab har der i år været næsten dobbelt så mange myg som samme tid sidste år, og de søger indendørs i sensommernætterne. Samtidigt fejrer hvepsene højsæsoni august måned, og særligt gedehamsene, der ofte er aggressive over for mennesker, er ude i sensommeren, hvilket kan give smertefulde og kløende stik.

Gode råd mod skadedyrene

Heldigvis er der en række ting, du selv kan gøre for at komme den irriterende summen og de kløende insektstik til livs. Det fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

– Nogle er hårdere ramt end andre, og især hvis du bor i et skovområde, kan det være slemt. Stort set alle bliver dog til en vis grad generet af de mange insekter, og så er der heldigvis nogle forholdsregler, det hjælper at følge.

Han giver følgende råd til at komme sensommerens insekter til livs:

Fluer
Start med at fjerne næringskilderne, det vil sige frugt og mad, der står ude, samt skraldeposer. Gør det gerne til en vane at opbevare mad i plastikbøtter om sommeren og have låg på skraldespanden under køkkenvasken. Gør grundigt rent, og rens også gerne dit afløb. Er du særligt ramt, kan du sætte en fluefanger op.

Myg
Myg vil gerne yngle i stillestående vand, så har du en vandkande, trillebør eller et badebassin med vand stående, skal du huske at tømme det regelmæssigt. Er du plaget af myg på terrassen om aftenen, kan et myggelys være til stor gavn, ligesom et myggeforhæng kan forhindre, at insekterne kommer indenfor i huset.

Hvepse
Har du frugttræer i haven, skal du starte med at fjerne nedfalden frugt fra jorden, da det er guf for hvepsene. Undgå også at lade søde drikke og madvarer stå for længe, uden at de er tildækket. Hold øje med loftet i garagen, i brændeskuret og mellem træernes grene, for her vil hvepsene gerne bygge hvepsebo. Ser du tegn på, at de er ved at bygge et bo, skal det fjernes, mens det stadig er småt – men kun hvis det er til gene.