Sådan undgår du de typiske december-brandskader

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Vær særligt opmærksom, når adventskransen tændes første gang på søndag. December er den måned med flest brande i de danske hjem, og glemte juledekorationer bærer ofte en del af skylden.

Stearinlys er for mange danskere lige med julehygge. Alt for ofte ender hyggen dog med en brandskade, og december er således den måned på året, hvor der opstår flest brande i de danske hjem. Ofte er det juledekorationer i samspil med let antændelige materialer, der er baggrunden for, at brandvæsenet må kigge forbi.


Ifølge statistik fra Alm. Brands skadesafdeling opstår der 10 procent flere brande i de danske hjem i december i forhold til de andre måneder på året. En kedelig rekord, der nemt kunne være undgået.

– Alt for mange går fra levende lys. Man tror måske ikke, at det passer, men mange efterlader simpelthen lysene eller er uopmærksomme, selvom de har tændt et par lys rundt omkring i boligen. Og så sker det nemt, at katten vælter dekorationen, eller at et vindpust får gardinet til at blafre ind i lyset. Og ja, så er skaden sket, siger Brian Wahl Olsen, der er skadesdirektør i Alm Brand.

Han minder derfor om, at et par enkle gode råd, der kan holde skaden for døren:

  • Hold øje med de levende lys og tjek, om gran, tørrede blomster og lign. er for tæt på flammen
  • Sørg for at slukke alle lys, inden du går i seng
  • Specielt i julemåneden bør brandslukkeren findes frem, så du hurtigt kan slukke en lille brand, før den bliver stor
  • Husk altid en brandalarm

Højtid – også for indbrud
Ligesom brandskader er indbrud også i sæson i årets sidste måned. December står således for en stigning på 21 pct. i forhold til årets andre måneder, når det gælder anmeldte indbrud, ifølge tal fra Alm. Brand.

Men der er meget man kan gøre for at få tyvene til at springe ens hus over, vurderer Brian Wahl Olsen:

– Med ganske få kneb kan du sikre, at det ser ud som om, at der er nogen hjemme. Lad lyset være tændt, radioen køre, og lad kaffekoppen stå eller krummerne på ligge på tallerkenen, hvis man kan kigge ind ad vinduerne. Det giver en fornemmelse af, at du kun lige er væk, fordi du er inde i et andet værelse, siger han.

For mange vil en alarm også kunne gøre underværker, men det er ikke en nødvendighed for alle, vurderer Brian Wahl Olsen.

Han fremhæver 5 tips til dem, der gerne vil undgå de udbudne julegæster:

1. Lad lyset være tændt og tænd eventuelt radio eller tv

2. Er du væk i længere tid, så aftal med naboen, at de smider deres skrald i din skraldespand, og ser efter huset

3. Aftal også gerne, at naboen ændrer på gardinerne, så hjemmet ser beboet ud

4. Husk altid at afmelde avisen, så en proppet postkasse ikke afslører dig

5. Alliér dig med gode naboer, der måske er pensionerede eller går hjemme, til at holde øje med personer, der normalt ikke optræder i gadebilledet

6. Sørg for at fjerne eventuelle stiger og andre ”hjælpemidler”, som tyven helst ikke skulle kunne bruge til sit ærinde