ForsideJammerbugtSådan rejser du til sommer med sikkerhed i budgettet og ro i...

Sådan rejser du til sommer med sikkerhed i budgettet og ro i maven


Mange danskere har de seneste år sparet op på rejselyst, og efterspørgslen på rejser til udlandet er markant i år. Så hvordan sikrer du dig de bedste priser på fly og hotel i 11. time, og hvad skal du være særligt opmærksom på i år? Det giver Spar Nord i samarbejde med rejseportalen FinalCall.travel fem gode råd til.

Efter to år, hvor Covid-19 har sat en kæp i hjulet for mange rejseplaner til udlandet, er verden atter i gang med at vågne op, og det betyder voldsom aktivitet og efterspørgsel på årets sommerferierejser. Sådan lyder det fra rejseportalen FinalCall.travel, der samtidig fortæller, at niveauet for turistrejser i Europa er tilbage på niveauet før pandemien:


– Generelt set er aktiviteten ved flyrejser stadig lavere end for et par år siden, når vi kigger på både forretningsrejser og turisme, men kigger vi udelukkende på ferierejsende til europæiske destinationer, er niveauet normaliseret. Derfor skal man nok ikke sætte næsen op efter en billig rejse eller vilde kampagnetilbud, hvis man ikke allerede har fået bestilt sommerrejsen, fortæller chefredaktør Flemming Lundberg Poulsen.

Som følge af den øgede efterspørgsel i kombination med en historisk høj inflation i Europa må de danske turister ifølge cheføkonom hos Spar Nord Jens Nyholm berede sig på en samlet set dyrere ferie i år:

– Forbrugerprisstigningerne i eurozonen har været på et usædvanligt højt niveau, og derfor må de feriehungrende danskere forvente højere priser på det meste – lige fra fly og hotel til dagligvarer og restaurantbesøg, hvilket yderligere er understøttet af, at turismeerhvervet også har en del at skulle have indhentet økonomisk efter coronanedlukningerne. Derudover er det vigtigt ud fra et økonomisk perspektiv at være opmærksom på, at turismebranchen fortsat er ved at omstille sig og skrue op for kapaciteten, så igen i år er det en god idé at sikre sine penge bedst muligt, da det ellers kan blive en dyr omgang ved f.eks. ændringer og aflysninger af flyafgange, siger han.  

Spar Nord og FinalCall.travel har i samarbejde samlet fem gode råd til, hvordan du trygt og bedst muligt i 11. time kan bestille sommerferien i år uden at tømme hele pengepungen. 

1. Lav en grundig research og vær i god tid

Rigtig mange turister har allerede booket rejsen til sommer, og da der er en begrænset kapacitet, skal man ifølge Flemming Lundberg Poulsen også være påpasselig med at lurepasse og håbe på, at der kort tid inden ferien kommer gode tilbudskampagner eller afbudsrejser:

– Et af de bedste råd, jeg kan give til rejsende, som ikke vil slippe et skyhøjt beløb for sommerferien, er at være i god tid og i øvrigt sørge for at lave en grundig research. Det gælder først og fremmest med hensyn til at bestille rejsen, hvor man skal huske at se sig grundigt for og særligt i år passe på med at lade sig friste af f.eks. billigere priser fra et ukendt selskab, siger Flemming Lundberg Poulsen og tilføjer:

– Ikke mindst gælder det også om at være i god tid i forhold til at tjekke, om der f.eks. skal afleveres dokumentation for forsikringer, hvilket blandt andet er tilfældet i Thailand, så man ikke risikerer, at ferien ikke bliver til noget alligevel. Og i forlængelse heraf er det vigtigt at huske, at flyselskaberne og lufthavnene er pressede på kapacitet, så i år er det en god idé at møde op i lufthavnen i rigtig god tid – gerne tre timer før, da der vil komme meget lange ventetider i check-in og i sikkerhedskontrollen.

2. Kig på totalpriserne

Når søgningen efter en ferie til overkommelige priser går ind, peger Flemming Lundberg Poulsen på, at man skal passe på med ikke udelukkende at kigge isoleret set på f.eks. prisen for flybilletter:

– Feriebudgettet skal række til både fly, hotel, kost og fornøjelser, så et godt råd er at skele til det samlede billede. Eksempelvis kan et hotel ved Middelhavet være meget dyrt i år, og så kan det måske ligefrem betale sig at betale lidt mere for en flybillet til en anden destination, hvor overnatning er billigere. Derudover er det værd at nævne, at lejebiler næsten er udsolgte – og af den grund meget dyre, så det kan være en post i budgettet, hvor der kan være penge at spare med andre transportformer.

3. Tænk i alternative baner

Hvis man gerne vil presse prisen på sommerferien ned, er der flere parametre at skrue på, hvor fleksibilitet og alternative løsninger kan betale sig. Sådan lyder det fra Flemming Lundberg Poulsen:

– Langt de fleste ved godt, at skoleferien og industriferien er dyrere perioder at drage til de varme himmelstrøg. Så hvis man gerne vil spare lidt, kan det være en idé at placere ferien uden for højsæsonen eller endda til efteråret, hvis muligt. Derudover kan man se i retningen af f.eks. kun at medbringe håndbagage og være åbne overfor flybilletter med mellemlandinger, da direkte fly som regel koster mere.

4. Betal med kreditkort og tjek dine forsikringer

En anden måde, hvorpå det er muligt at passe på sine penge, er ved at sørge for at have tjek på forsikringerne forud for rejsen. Sådan lyder det fra Jens Nyholm, som desuden anbefaler, at et kreditkort anvendes som betalingsmiddel:

– Det er ikke altid, at en ferie forløber efter planen, og af den grund er det vigtigt at have styr på både forsikringer og betalingskort. Helt naturligt vil man være tilbøjelig til at fokusere på rejsens pris, men det kan også blive en dyr ferie, hvis man ikke har tjek på sine forsikringer. Derudover anbefales det, at man betaler med et kreditkort, da det i så fald er betydeligt nemmere at få pengene retur, hvis f.eks. rejseselskabet eller hotellet går konkurs inden ferien, forklarer Jens Nyholm.

5. Forhold dig kritisk til udbyderne

Slutteligt peger Flemming Lundberg Poulsen på, at man skal bruge sin sunde fornuft og ikke lade sig friste af tvivlsomme tilbud for at spare nogle hundrede kroner:

– Jeg vil generelt sørge for at booke overnatning direkte via hotellet eller en af de større hotelbookingtjenester. Derudover vil jeg bestille billet direkte via flyselskabet, da det i så fald er nemmere at få sine penge retur ved aflysninger. Vi ser nemlig desværre også, at der bliver solgt flybilletter til afgange, som egentlig ikke eksisterer, men booker man via flyselskabet, er det til gengæld hurtigt at tjekke op på, fortæller han. 

Dertil nævner Jens Nyholm, at turister særligt skal være opmærksomme ved billeje i udlandet:

– Under pandemien solgte udlejningsselskaberne ud. I kombination med, at der aktuelt er produktionsudfordringer i branchen, og firmaerne således ikke kan skaffe biler hjem, er det blevet historisk dyrt at leje en bil på feriedestinationerne – hvis man da overhovedet kan finde en. Det vil alt andet lige give nogle firmaer anledning til at udnytte situationen, så her skal man også se sig for, siger han afsluttende.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER