Rene strande i Jammerbugten
Med de seneste ugers fokus på affaldsindsamling er strandene i Jammerbugt Kommune nu nærmest ualmindeligt rene. For også at sikre sig i dybden gennemgås udvalgte strandstykker dog en ekstra gang med metaldetektor.
Efter flere kilometer frem og tilbage på Tranum og Ejstrup strande med en kraftig magnet i sandet, måtte Peter Kjeldsteen konstatere, at der ikke var skyggen af en kanyle.
“Efter nogle kilometers vandring op og ned ad stranden uden at finde andet end et stykke nylonsnor og et sugerør, kørte jeg hjem igen,” fortæller Peter Kjeldsten, som var hurtig til at tilbyde sin hjælp, da indsamlingen af strandet gods og affald efter Mærsk-uheldet i julen stod på.
Aldrig set en renere strand
Peter Kjeldsten, der er surfer og selv bruger strandene i Jammerbugt Kommune meget, arbejder på virksomheden Sintex i Hobro, som ligger inde med meget stærke magneter. Disse kunne måske bruges til at finde de indskyllede kanyler, der blev omtalt i dagene efter uheldet, foreslog Peter Kjeldsten og tog selv en forsøgstur, men altså uden bid.
De indskyllede kanyler var nye og ubrugte og derfor indkapslet af en plastickappe. Dette lod den kraftige industrimagnet sig dog ikke stoppe af, oplyser han.
“Vi prøvede med et par nye indkapslede kanyler i sandet, og dem fangede magneten straks. Så de virkede altså og ville have taget det, hvis der lå noget i sandet. Men det gjorde der ikke. Jeg kan faktisk ikke huske, at jeg har set så ren en strand før,” fortæller Peter Kjeldsten.
“Min familie er ofte med på stranden, når jeg surfer langs vestkysten, og vi plejer snildt at kunne samle en bærepose med affald. Det ligger jo rundt om. Men ikke på strandene i Jammerbugten. De er åbenbart blevet gået alt for godt efter de seneste dage”.
På den sikre side med detektor-gennemgang
Bettina Brøndum Andersen, konsulent i Plan og Miljø i Jammerbugt Kommune og en af tovholderne på indsatsen, fortæller også om mange positive tilbagemeldinger fra besøgende på stranden.
“Folk har nok forestillet sig, at der stadig ligger lidt hist og pist, og det kan vi da heller ikke afvise, at der gør. Men overordnet har der været så stort et fokus på strandrensning de seneste uger, at strandene p.t. er meget meget rene. Det bemærker og roser strandens gæster,” fortæller hun.
Jammerbugt Kommune vil dog gerne sikre sig så godt som overhovedet muligt i forhold til eventuelle skjulte kanyler længere nede i sandet. Derfor har man i afdelingen for Vej og Park alliereret sig med Nordjysk Detektorforening, som vil gennemgå de strandstrækninger, hvor der i de første dage blev meldt om fundne kanyleposer.
“Vi vil jo gerne være helt sikre på, at der ikke ligger noget begravet, så det er dejligt, at Nordjysk Detektorforening har meldt sig på banen med en hjælpende hånd i dette arbejde,” siger Flemming Kjeldgaard Larsen, chef for Vej og Park.
Disse steder vil Nordjysk Detektorforening tjekker stranden:
Rødhus Strand
Pose med forseglede kanyler drevet i land i området ved nedkørslen til Rødhus Strand (Strandfogedensvej):
Nord for strand nr. E110 – ca. 200-300 m.
Syd for strand nr. E110 – ca. 3 km til strand nr. E74.
En strækning på ca. 3,5 km
Slettestrand – Svinkløv:
Pose med forseglede kanyler er drevet i land i området mellem Slettestrand og Svinkløv Strand:
Fra strand nr. E042 til strand nr. E028
En strækning på ca. 3,5 km
Kollerup Strand – Grønnestrand:
Pose med forseglede kanyler er drevet i land i området mellem Kollerup Strand og Grønnestrand:
Fra strand nr. E020 til strand nr. E025.
En strækning på ca. 1,5 km
LÆS OGSÅ: Folkeuniversitet Jammerbugt: Tyske bunkere – Danmarks største arbejdsplads