Region Nordjylland og de nordjyske kommuner har som de første i landet givet håndslag på en forpligtende rammeaftale om IV-behandling til borgeren i kommunalt regi.

Ulla Astman(A), regionsrådsformand i Region Nordjylland. Foto: Region Nordjylland
Print Friendly, PDF & Email

Nordjyske patienter vil snart kunne se frem til at modtage intravenøs behandling i eget hjem eller deres nærmiljø frem for en langvarig indlæggelse eller for flere gange om dagen eller ugen at skulle transportere sig til og fra hospitalet. Det fremgår af en forpligtende rammeaftale, som regionsrådsformanden og de nordjyske borgmestre har givet hinanden håndslag på.

Bedste løsning for borgerne

Forestil dig, at du har en infektion, der kræver en langvarig indlæggelse eller fremmøde på hospitalet flere gange om dagen eller ugen for at modtage intravenøs antibiotikabehandling. Det kan være en stor belastning for patienten og patientens familie, som typisk vil foretrække at modtage behandlingen på samme faglige niveau i sit eget hjem eller i nærmiljøet. Den problematik har i årevis været diskuteret i regioner og kommuner landet over.

Nu har regionsrådsformanden og de nordjyske borgmestre som de første i landet givet hinanden håndslag på en forpligtende rammeaftale, som vil gøre det muligt for op til 2.200 borgere årligt at modtage IV-behandling i eget hjem eller i nærmiljøet. Rammeaftalen er nu politisk godkendt af Regionsrådet, og den skal også politisk behandles i kommunerne.

– Vi har i fællesskab knækket en hård nød. Som den første region i Danmark er vi kommet i mål, fordi vi har haft det indlysende rigtige for øje. Det handler om at skabe den bedste løsning for borgerne, og så må vi lade systemer og økonomi komme i anden række, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Kommunale sygeplejersker udfører behandlingen

Rammeaftalen betyder, at patienten med behov for eksempelvis den intravenøse antibiotikabehandling fremover vil kunne modtage behandlingen hjemme eller i eksempelvis et kommunalt sundhedscenter af en kommunal sygeplejerske, som har en regional hospitalslæge som faglig back up.

– Vi er stolte over, at vi med denne aftale kan være med til at sikre, at borgere i de nordjyske kommuner kan modtage behandling i deres nærmiljø. Det vil være en lettelse for mange patienter, som bliver sparet for hospitalsophold eller transporttid og måske endda har mulighed for at passe deres arbejde under behandlingen, siger Arne Boelt, formand for Kommunekontaktrådet i Nordjylland og fortsætter:

– Nu skal aftalen behandles politisk i de nordjyske kommuner, og vi håber alle bakker op om den.

Region og kommuner kommer til at finansiere opgaven i fællesskab, og i første omgang løber aftalen i en 2-årig forsøgsperiode. Der vil løbende blive fulgt op på, om aktivitetsniveauet holder sig inden for de aftalte rammer.

Aftalen blev tirsdag 24. september godkendt i Regionsrådet, og den skal nu behandles politisk i de nordjyske kommuner.