Politiet advarer om nyt selvtægtsfænomen i Danmark

Foto: Kim Matthai Leland
Print Friendly, PDF & Email

Politiet advarer om nyt selvtægtsfænomen i Danmark

Politiet har i løbet af de seneste uger set en række sager med videoer online, hvor mænd bliver hængt ud for at være pædofile og overfaldet. Personerne bag overfaldene er en del af et selvtægtsnetværk, som kalder sig ‘Pedo hunters’. Fænomenet har været kendt i udlandet gennem længere tid, men er nu kommet til Danmark, oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet i en pressemeddelelse.

På online platformene Telegram, Tiktok og X bliver mænd i øjeblikket hængt ud med ansigt og navn og stemplet for at være pædofile i videoer, hvor de også udsættes for vold af maskerede personer.

Videoerne er tagget og navngivet med forkortelsen ’PHD’, der refererer til det digitale selvtægtsnetværk ’Pedo Hunter Denmark’ – såkaldte ’pædofiljægere’, hvis selvudnævnte mission er at lokke mænd frem, som er interesseret i intime møder med unge piger, så netværket kan overfalde og udstille mændene i videoer på sociale medier.

Det er en tendens, som har spredt sig online, og hvor politiet ser flere og flere sager, og derfor går politiet nu ud med en advarsel.

 Centerchef i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Lars Mortensen, siger:

”Vi vil på det kraftigste advare mod, at man bedriver selvtægt, udøver vold og udstiller andre. Det, at komme med injurierende påstande, hvor man hænger andre ud, kan i sig selv være ulovligt, ligesom det er ulovligt at videredele sådant indhold. Man må ikke forsøge at fremprovokere eller anstifte andre til kriminalitet, og hvis man bliver opmærksom på mulig kriminalitet, skal man anmelde det til politiet, og så er det politiets opgave at efterforske den pågældende sag.”

Følger udviklingen tæt

Det er blandt andet Politiets Online Patrulje i NSK, som følger udviklingen på de forskellige medieplatforme, mens de enkelte sager efterforskes lokalt i landet.

NSK er opmærksom på, at grupperne på de sociale medieplatforme vokser i antallet af følgere, og at nye grupper – lokale og nationale – løbende oprettes.

”I NSK følger vi udviklingen i kriminalitetsbilledet på internettet tæt og har kunnet konstatere, at det digitale selvtægtsfænomen nu har bredt sig til Danmark og med sager i flere dele af landet. I udlandet er der mange meget voldsomme hændelser, og det er noget, vi skal undgå rammer Danmark, og det er derfor noget, vi tager meget alvorligt. Vi ved, at der i de lukkede grupper planlægges intime møder og overfald af personer. Derfor er vi i tæt dialog med politikredsene, så politiet både kan strafforfølge de personer, der begår selvtægt, og forebygge vold og overgreb mod mindreårige”, siger Lars Mortensen.

Foreløbigt flere anholdte

Sagerne er forankret i politikredsene, men NSK kan oplyse, at der i Københavns Vestegns politikreds på nuværende tidspunkt er foretaget tilbageholdelse af en person under den kriminelle lavalder samt anholdelse af tre personer, idet de alle fire formodes at være en del af PHD-netværket.

Personerne er sigtet for kvalificeret vold mod flere mænd relateret til videoerne, og en af de fire, en 20-årig mand, er pt. varetægtsfængslet.

Derudover er to mænd på henholdsvis 50 og 46 år sigtet for forsøg på voldtægt af mindreårige. Sagerne er henholdsvis forankret i Fyns Politi og Nordjyllands Politi.

Det er forventningen, at der den kommende tid vil ske flere sigtelser.

Politiet kan generelt oplyse, at der i sager relateret til selvtægtsfænomenet kan være tale om flere straffelovsovertrædelser. Dels forsøg på voldtægt af mindreårige og blufærdighedskrænkelser, dels vold, trusler, og ærekrænkelser. Derudover er det ulovligt at videredele æreskrænkende videoer.