Overraskende få smittetilfælde, men mange er hårdt ramt

Hos Familienetværket i Kolding oplever de, at blandt andet mange børn er hårdt ramt på trivslen som følge af coronavirus. Foto: Jens Peter Engedal
Print Friendly, PDF & Email

Blandt de mange grupper af udsatte mennesker, som Blå Kors er i kontakt med, har der været bemærkelsesværdigt få smittetilfælde. Men mange er alligevel hårdt ramt af Covid-19, ikke mindst børnene.

En forespørgsel blandt Blå Kors’ væresteder, botilbud, børnestøttecentre og familienetværk har givet et meget entydigt billede af smittetilfældene blandt de mennesker, som Blå Kors hjælper: Der har nærmest ikke været nogen.


Forklaringer kan der være flere af. Blandt andet at mange har et lille netværk og derfor ikke udsættes for samme risiko. Men det er ikke hele forklaringen.

“En del er selv i en af risikogrupperne og er derfor meget påpasselige. Andre har ekstra svært ved at komme ud, når tingene ikke er, som de plejer, eller de kæmper med angst, som bliver ekstra påvirket i den tid, vi lever i nu, og derfor isolerer de sig,” siger generalsekretær i Blå Kors Christian Bjerre.

Mere vold og børn, der ikke trives

Ifølge Christian Bjerre er der grund til at være bekymret for nogle af de mest udsatte grupper. En holdning Dina Siegumfeldt, der er leder for Familienetværket i Kolding og med i ledelsen af værestedet Café Nærværket i Kolding, deler.

“De særligt udsatte er gode til at passe på sig selv. Næsten alt for gode. Vi har ikke færre brugere i vores forskellige aktiviteter, men vi ser, at nogle af dem, der ellers kommer meget trofast, ikke tør deltage i sociale aktiviteter,” siger Dina Siegumfeldt og fortsætter:

“Så selv om vores brugere ikke har været ramt af sygdommen Covid-19, er mange af dem i høj grad corona-ramte. Vi ser en øget isolation og ensomhed, og mange står alene med deres angst i en meget uforudsigelig virkelighed. Vi ser også parforhold, der går i stykker og medfører splittede familier, mere vold og børn, der ikke trives, fordi forældrenes opmærksomhed i højere grad trækkes mod ydre problemstillinger.”

Maduddeling og fokus på børn

I Kolding gør de, hvad de kan, for at hjælpe de mennesker, som lige nu har ekstra meget brug for støtte.

“Vi forsøger at holde kontakten via ringerunder, maduddeling og særlige arrangementer med fokus på børn. Det er måske kun et plaster på såret, men mange føler sig set og hørt, når vi tager os tid til at lytte, og vi møder stor taknemmelighed,” siger Dina Siegumfeldt.

I Blå Kors har en intern undersøgelse vist, at mange af organisationens tilbud har samme oplevelse som Dina Siegumfeldt i Kolding.

I Blå Kors håber man derfor, at politikerne vil fortsætte med at afsætte ekstra midler til at hjælpe de mere usynligt ramte grupper i samfundet.