Opråb fra dyrlæge: Dødelig kæledyrsvirus spreder sig flere steder i landet
Flere steder i landet er der fundet tilfælde af den smitsomme og dødelige sygdom kaningulsot, som får kaniner til at dø inden for få timer. Derfor opfordrer dyrlæge til at få stoppet smitten ved at vaccinere sine kaniner, da det er den eneste måde at forebygge sygdommen.
Et potentielt udbrud af den sjældne og dødelige sygdom kaningulsot (viral haemoragic disease), er konstateret i Nordjylland og på Djursland. Derfor opfordres kæledyrsejere til at være ekstra opmærksomme på deres kaniner, da sygdommen ikke kan helbredes, hvis smitten først har fundet sted:
– Kaningulsot er en meget smitsom sygdom, så det er vigtigt at få stoppet et potentielt udbrud – ellers risikerer vi, at flere vilde- og tamkaniner mister livet. Når først kaninen er blevet smittet, kan vi som dyrlæger desværre ikke gøre noget, og mange kæledyrsejere vil opleve at finde deres kanin død – selvom den var helt normal få timer forinden, lyder det fra dyrlæge Karin Vestergaard fra AniCura Dyreklinikken Nørresundby.
Selve sygdomsforløbet er meget kort, men symptomerne på kaningulsot vil ofte vise sig ved, at der opstår akut leversvigt, hvilket påvirker blodets evne til at størkne. Derudover vil der ofte opstå akutte blødninger i lungerne – ligesom det også kan bløde fra livmoder og urinveje.
Forebyggelse er alt afgørende
Kaningulsot har flere smitteveje og kan overleve i miljøet i op til 200 dage, derfor er det ifølge Karin Vestergaard vigtigt, at kæledyrsejere er opmærksomme på potentielle smittekilder:
– Sygdommen smitter direkte mellem kaniner, men også mennesker kan overføre smitten via tøj eller udstyr, der har været i kontakt med sygdommen. Derudover kan insekter som myg, lopper, pelsmider og stikfluer også sprede smitten.
Den eneste måde at beskytte sin kanin mod sygdommen og undgå, at den mister livet, er ved vaccination. Derfor opfordrer Karin Vestergaard til, at man kontakter sin dyrlæge og får booket en vaccination i tide:
– Kaningulsot er meget sjælden sygdom, og derfor er der også mange kaniner, som desværre ikke er vaccineret. Men nu har vi inden for kort tid oplevet flere smittetilfælde rundt om i landet, og derfor er det vigtigt at forebygge sygdommen. Med en vaccine mod kaningulsot vil kaniner stadig kunne blive syge, men de vil overleve sygdomsforløbet, lyder det afsluttende fra Karin Vestergaard.