Ole Stavad: Nytårsønske – Giv regeringen en fair chance!

Ole Stavad. Foto: Region Nordjylland
Print Friendly, PDF & Email

Af Ole Stavad (S) Regionsrådsmedlem, Kirsten Holcks Vej 8, 9460 Brovst

Nytårsønske – Giv regeringen en fair chance!

Så fik Danmark en regering ”hen over midten”. Nok ikke den regering, som de fleste havde øverst på ønskesedlen. Det blev en regering med de tre partier, der valgte at tage ”det tunge ansvar” på sig, efter den måde som vælgerne sammensatte Folketinget på valgdagen.

Eneste alternativ havde været en regering baseret på 90 usikre mandater med ”Alternativet”, Nordatlantiske mandater og en Radikal folketingsgruppe, der helt åbenbart ikke kan blive enige om ret meget. Det ville nærmest svare til at springe ud fra stor højde uden faldskærm.

Personligt havde jeg håbet på en regering med SF, men uden Lars Løkke og Moderaterne, men som man siger: ”Man kan trække hesten til truget, men ikke tvinge den til at drikke”. SF valgte at forlade forhandlingerne.

Alligevel er jeg fortrøstningsfuld. Med Lars Løkke som udenrigsminister, tror jeg faktisk han kan gøre gavn med sin store erfaring og viden –  og uden tid til at blande sig alt for meget i dansk indenrigspolitik. Dertil kommer min glæde over hans udnævnelse af to af sine ministre:

Christine Egelund kommer godt nok fra Liberal Alliance, men som jeg kender som en klog og udogmatisk nordjysk kvinde, der både kan lytte og handle. Vores nye Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard har jeg rigtig store forventninger til. Jeg lærte Lars at kende som en dygtig embedsmand, da jeg var erhvervsminister. Siden blev han direktør for Dansk Energi. Jeg kan næsten ikke komme i tanker om et bedre valg som minister for klima-, energi- og forsyning.

Med alt det der blev sagt og lovet op til – og under valgkampen – er det helt forståeligt, at mange venstrefolk har det svært. Omvendt er et tæt samarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet noget helt normalt i rigtig mange kommuner og regioner. Her kan vi godt både være uenige og finde fælles løsninger i et ”arbejdsfællesskab”, som det man nu skal bygge op i regeringen.

Os folkevalgte, i kommuner og regioner, har ikke råd til, at uenighed og ”slagsmål” sætter dagsordenen. Skal vi udvikle og skabe resultater, må vi sætte os sammen for at finde fælles løsninger i kompromisser på tværs af vore uenigheder. Det skaber også ro og tryghed hos vore ansatte, som aldrig må blive kastebold i en politisk kamp. Det har vi desværre også set på Christiansborg –  på det seneste.

Mit indtryk er, at de tre partiledere Mette Frederiksen, Jacob Ellemann og Lars Løkke har fået opbygget et fornuftigt tillidsforhold. Skal regeringen lykkes og blive langtidsholdbar forudsætter det dog også, at den tillid breder sig til den samlede regering, de tre folketingsgrupper og partiernes baglande.

Når stormene kommer mod regeringen, skal det stå sin prøve, om man bakker hinanden op, eller fristes til at skyde skylden på ”de andre”. Først der får vi et indtryk af, om regeringen kan blive langtidsholdbar. Og, pressen vil elske at finde uenigheder mellem de tre partier og deres baglande.

Jeg håber – men let bliver det ikke.

Også derfor sender jeg mine bedste ønsker om et GODT NYTÅR til vores nye regering og til alle nordjyder. Mit nytårsønske er: Giv vores nye regering en fair chance for at vise deres værd, uanset hvor man stemte den 1. november 2022.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn