ForsideJammerbugtNyt gebyr og styrket affaldstilsyn i Jammerbugt: Kommunalbestyrelsen skal tage stilling

Nyt gebyr og styrket affaldstilsyn i Jammerbugt: Kommunalbestyrelsen skal tage stilling

Nyt gebyr og styrket affaldstilsyn i Jammerbugt: Kommunalbestyrelsen skal tage stilling

Godkendelse af styrket affaldstilsyn fra 1. januar 2025 og fastsættelse af gebyr er på dagsordenen når Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 13. januar 2025.

Sagsbeskrivelse
I Danmark er der godt 400.000 virksomheder, der producerer affald. Lige fra frisørsaloner over fødevareproducenter til fabrikker, og i 2019 udgjorde erhvervsaffald ca. 72 pct. af den totale affaldsmængde her i landet. Derfor er det i aftalen om ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” bl.a. besluttet at styrke tilsynet med virksomhedernes affaldshåndtering fra 2025 med en strømlinet praksis på tværs af landet.

Alle virksomheder har pligt til at sortere deres affald og sikre, at affald egnet til materialenyttiggørelse ikke bliver sendt til forbrænding. Samtidig er det et lovkrav, at mængden af forskellige typer affald fra virksomhederne bliver indberettet til Miljøstyrelsen eller kommunen. 

Fra 2025 bliver tilsynet med affaldssortering og -håndtering styrket med to nye typer tilsyn; Et administrativt affaldstilsyn og et fysisk affaldstilsyn. 

Det administrative affaldstilsyn
Hver 15. af de omkring 360.000 danske virksomheder, der ikke får miljøtilsyn, vil årligt blive udtrukket til administrativt tilsyn, som Miljøstyrelsen står for. Her får virksomheden ikke fysisk besøg, men et tilsyn på baggrund af indberettede affaldsdata. 
Ca. 24.000 virksomheder bliver på basis af risiko, stikprøver eller særlige temaer årligt udtrukket til et datadrevent administrativt tilsyn, der udføres af Miljøstyrelsen. Temaer kan dække over tilsyn med virksomheder i en bestemt branche, et udvalgt geografisk område eller lignende, som Miljøstyrelsen vælger at sætte fokus på. Miljøstyrelsen vil opkræve et gebyr for dette tilsyn. 
Kommunerne har ingen opgaver i forbindelse med det administrative affaldstilsyn.

Det fysiske affaldstilsyn
Det er kommunerne, der står for de fysiske affaldstilsyn. Kommunerne fører i dag regelmæssige miljøtilsyn med omkring 40.000 virksomheder på landsplan, og i den sammenhæng bliver der typisk også ført tilsyn med virksomhedernes affaldssortering. Den praksis fortsætter fra 2025, men med den væsentlige ændring, at miljøtilsyn og affaldstilsyn bliver to separate tilsyn, som dog kan udføres under samme besøg. Samtidig vil affaldstilsynene være 100 pct. gebyrfinansierede, hvilket præciseres længere nede.

Omkring 360.000 danske virksomheder er i dag ikke underlagt regelmæssige miljøtilsyn. Fra 2025 kan også disse virksomheder blive udpeget til et fysisk affaldstilsyn. Miljøstyrelsen udpeger ca. 4.800 virksomheder til et fysisk affaldstilsyn på baggrund af det administrative affaldstilsyn.  Først udpegning og fordeling sker i sommeren 2025. Udpegningen vil også omfatte kommunale skoler, institutioner, administrationsbygninger mv. 

Hvad betyder det for Jammerbugt Kommune
I Jammerbugt Kommune gennemføres der ca. 200 miljøtilsyn inkl. tilsyn på landbrugsejendomme pr år. Disse tilsyn vil fra 2025 blive opdelt i et miljøtilsyn og et styrket affaldstilsyn. Herudover forventes det, at Jammerbugt Kommune årligt vil få 30-50 affaldstilsyn på virksomheder, der i dag ikke har miljøtilsyn.

Miljøtilsyn og det nye affaldstilsyn får hver sit betalingsgebyr. 

Miljøtilsynet har et gebyr, der fastsættes at staten, og der er en egenbetaling for virksomheden på 57,29% svarende til 468,96 kr. pr. time i 2024.

Det nye affaldstilsyn er 100 pct. gebyrfinansieret. Det betyder, at alle omkostninger – både de direkte og indirekte i forbindelse med et fysisk affaldstilsyn – skal indgå i beregningen af gebyret, herunder også den relevante andel af kommunens omkostninger til overhead. Gebyret skal således indeholde omkostninger forbundet med udgifter til personale, ledelse, økonomistyring, HR-funktioner, kurser, husleje, IT-udgifter, drift af biler, transport mv. 

Jf. vedlagte bilag har Jammerbugt Kommune beregnet det nye affaldsgebyr til 810 kr. pr time. 

Tidsplan
Teknik- og Miljøudvalget den 13. januar 2025. 
Økonomiudvalget den 22. januar 2025.
Kommunalbestyrelsen den 29. januar 2025.

Retsgrundlag
Bekendtgørelse om affaldstilsyn I medfør af § 67, § 73, stk. 1 og 3, § 79 b, stk. 1, nr. 12, 15 og 16, § 88, stk. 1, og § 92 i lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 48 af 12. januar 2024, som ændret ved lov nr. 323 af 2. april 2024.

Ref. bekendtgørelse om affaldstilsyn

•§10. Tilsynsmyndighederne skal opkræve gebyrer til dækning af alle myndighedernes omkostninger i forbindelse med affaldstilsyn, herunder for udpegning af konkrete produktionsenheder og puljer af produktionsenheder til fysisk affaldstilsyn

Genberegn taksten årligt

•§11. Tilsynsmyndighederne skal fastsætte gebyrtakster for et kalenderår. 

Offentliggørelse af gebyrtakst

•§11. Stk. 2. Tilsynsmyndighederne skal offentliggøre de gældende gebyrtakster på myndighedernes hjemmesider.

Budgetmæssige konsekvenser
Opgaven er 100% finansieret via brugerbetaling.
Løsning af opgaven kræver ansættelse af ny medarbejder med den rette faglige viden.

Høring/borger- og brugerinddragelse Ikke relevant.

Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender en timetakst på 810 kr. for 2025.

Bilag
Beregning af affaldsgebyr fra januar 2025

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER