Nye positive RKI-tal: Færre danskere er dårlige betalere

Bo Rasmussen
Bo Rasmussen, Nordisk Salgsdirektør hos Experian
Print Friendly, PDF & Email

Danskernes privatøkonomi klarer indtil videre corona-krisen fint. Nye RKI-tal fra data- og analysevirksomheden Experian viser, at der efter første halvår 2020 kun er 190.000 danskere registeret i RKI.

Det er 18 procent færre end i 2014, hvor tallet var på sit højeste. De positive takter er udtryk for, at mange danskere har en økonomisk buffer, men også at fokus på ansvarlig långivning viser sit værd.


Danskernes privatøkonomi kom ind i 2020 i fantastisk form, og formen ser ud til at være holdt vedlige efter første halvår. Nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian, der står bag RKI-registret, viser, at der nu er 190.064 danskere registreret i RKI. Antallet af dårlige betalere er faldet over 18 procent fra 2014, hvor den negative top blev nået. Ved årsskiftet var lige under 195.000 danskere registreret.

  • Vi har igennem en årrække set antallet af dårlige betalere blandt danskerne falde, og mange betaler fortsat regningerne til tiden, siger Bo Rasmussen, Nordisk Salgsdirektør hos Experian.
  • Danskerne er i dag generelt mere fornuftige med deres økonomi end ved tidligere kriser, og det kan komme os til gavn i den nuværende situation, hvor der kan forventes et øget pres på privatøkonomien. Samtidig er det dog vigtigt at pointere, at vi endnu ikke har set corona-krisens indvirkning på danskernes privatøkonomi. Det er normalt, at der går mange måneder efter en krises begyndelse, før vi ser det i RKI-registret, fortsætter han.

Bo Rasmussen peger på, at mange endnu har fuld løn fra kompensationsordninger og måske lønsikringer, men når den støtte udløber, vil der sandsynligvis være flere, der ikke kan betale regningerne.

  • Vi må håbe, at genopretningen af dansk økonomi sker i et hurtigt tempo, så vi ikke ser gældsmængden stige lige så markant som efter finanskrisen, forklarer direktøren.

Digitalisering og ansvarlig långivning bag succes

Ud over, at danskerne generelt er snusfornuftige med deres privatøkonomi, er der også efter finanskrisen kommet flere muligheder for at undgå uoverskuelige gældssituationer.

Først og fremmest er ansvarlig långivning vigtig, når det kommer til at undgå RKI-registreringer, og det skal finanssektoren ifølge Bo Rasmussen roses for. Det er positivt for alle, at der ikke bliver givet kreditter til personer, der ikke kan betale tilbage.

Dernæst har de digitale muligheder i dag også gjort det nemmere for danskerne at betale deres gæld.

  • Korrespondancen mellem låntager og långiver er i dag betydeligt nemmere på grund af digitalisering, og sammen med tilgængelige digitale betalingsmetoder er det med til at minimere mængden af RKI-registreringer, der skyldes uvidenhed eller mangel på økonomisk overblik, siger Bo Rasmussen.

Svært at komme ud af gældsmøllen for yngre

Mens færre danskere nu står registreret som dårlige betalere, afslører den nye RKI-opgørelse fra Experian dog en negativ udvikling for nogle bestemte grupper.

  • Blandt de personer, der er registreret i RKI, er antallet af gældssager faktisk steget. Der er altså en gruppe danskere, hvor de ubetalte regninger bare hober sig op. Det er især blandt 18-40-årige, at den enkelte i dag tegner sig med flere kreditorer i RKI sammenlignet med for blot et par år siden. Blandt de 21-30-årige er der også en negativ tendens til, at det skyldige beløb er øget over de seneste år, siger Bo Rasmussen.