Ny undersøgelse: Mænd overser disse tre tegn på kræft

Kampagnebillede
Print Friendly, PDF & Email

En omfattende undersøgelse viser, at danske mænd overser tre tegn, der kan være symptomer på kræft. Det er stærkt bekymrende, for mere end otte af ti kræftsygdomme opdages på baggrund af symptomer.

I dag lancerer Kræftens Bekæmpelse en kampagne rettet mod mænd, så de bliver opmærksomme på ’De 7 tegn’, der kan være kræft.

Kræft koster i snit 22 danske mænd livet hver dag. 85 pct. af alle kræfttilfælde opdages ved henvendelse til egen læge med et symptom, men desværre overser mange mænd alvorlige symptomer på kræft. Det viser en ny, stor kortlægning af danskernes viden, holdning og adfærd i forbindelse med kræft, symptomer og lægesøgning. 

Kræftens Bekæmpelse står bag kortlægningen, som over 2.000 mænd har deltaget i. Ifølge den kender mange danske mænd ikke alle tegn på kræft: 58 pct. svarer, at de ikke forbinder synkebesvær med kræft. 56 pct. ved ikke, at vedvarende hoste kan være et tegn på kræft, mens 46 pct. ikke ser ændret afføringsmønster som et symptom på kræft. 

– Det er alvorligt, at så mange mænd ikke forbinder disse tegn med kræft, for så er der en stor risiko for, at de ikke kommer til lægen i tide. Jo hurtigere man kommer til lægen, desto større er sandsynligheden for, at man bliver helbredt for kræft. Så det er altafgørende, at flere mænd kender og reagerer på disse tegn, siger Janne Bigaard, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse. 

Sådan føles de tre tegn
Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse kampagnen De 7 tegn, der skal gøre danske mænd opmærksomme på de syv mest almindelige tegn, der kan være symptomer på kræft. De fire tegn, som danske mænd forbinder med kræft, er nye knuder eller hævelser, ændrede modermærker, uforklarligt vægttab og uforklarlig blødning. 

De tre tegn, som mændene overser, kan minde om forbigående gener, som mange oplever ind imellem fx i forbindelse med en forkølelse eller halsbetændelse. Det kan derfor være svært at vide, præcis hvordan de tre tegn føles på egen krop, og hvornår man skal reagere på dem. 

– Synkebesvær føles som om, at der sidder noget fast i halsen, eller det trykker bag brystbenet hver gang, man synker maden. Hoste, man ikke kan slippe af med eller, der ændrer sig og varer i mere end en måned. Det ændrede afføringsmønster kan betyde, at ens toiletvaner er anderledes, end de plejer med hård eller tynd mave, der veksler i løbet af en dag og varer ved i mere end to uger, forklarer Janne Bigaard.

Mere end 8.000 mænd dør af kræft hvert år, men hvis man genkender tegnene og kommer tidligt afsted til sin læge, kan det det betyde, at flere overlever. I undersøgelsen svarer kun 33 pct. af mændene, at de har et godt kendskab til symptomerne på kræft. Derfor er det vigtigt, at mange flere mænd bliver mere fortrolige med tegnene, så de kan genkende dem på egen krop og søge læge i tide. 

– Tidsaspektet er vigtigt. Nogle tegn skal man reagere på, så snart man observerer dem. Men for de tre tegn, som mange mænd ikke forbinder med kræft, gælder det, at symptomerne skal være vedvarende hen over to-fire uger. Er det tilfældet, skal man undersøges af sin læge, fortsætter Janne Bigaard.

Voksne børn skal få far til at genkende tegnene 
For at gøre flere mænd opmærksomme på De 7 tegn på kræft giver Kræftens Bekæmpelse ordet til Danmarks voksne børn i en ny kampagne, der udrulles i dag. Her kan de voksne børn designe deres helt egen fars-dag-hilsen og deltage i konkurrencen om at få den vist på en reklameplads nær farens bopæl. Kortlægningen viser nemlig, at næsten ni ud af ti danske mænd ville føle sig godt tilpas med, at deres voksne børn opfordrer dem til at gå til lægen, hvis de lægger mærke til noget bekymrende eller noget, der er anderledes, end det plejer at være. 

– Mænd lytter mere til deres børn end til Kræftens Bekæmpelse. Derfor har vi denne gang valgt en strategi, hvor vi træder et skridt tilbage og lader børnene komme med budskabet. Det er en ny måde at levere sundhedsbudskaber på, siger Helene Holm Burén, der er seniorprojektleder for De 7 tegn hos Kræftens Bekæmpelse. Kampagnen starter i dag den 16. maj og løber frem til den 5. juni. Vinderne af konkurrencen om at få vist en personlig Fars Dag-hilsen på en reklameplads nær farens bopæl findes den 23. maj. Link til kampagnen: reddinfar.dk.

Hvad er de 7 tegn på kræft

 1. Vedvarende synkebesvær i mere end en måned
 2. Uforklarligt vægttab
 3. Langvarig hoste eller hæshed i mere end en måned
 4. Uforklarlig blødning
 5. Ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele
 6. Ændret afføringsmønster
 7. Knuder eller hævelser

Fakta fra undersøgelsen

 • 58 pct. svarer, at de ikke forbinder synkebesvær med kræft
 • 56 pct. ved ikke, at vedvarende hoste kan være et tegn på kræft
 • 46 pct. ser ikke ændret afføringsmønster som et symptom på kræft
 • 33 pct. af mændene synes de har et godt kendskab til symptomerne på kræft
 • 9 ud af 10 danske mænd ville føle sig godt tilpas med, at deres voksne børn opfordrer dem til at gå til lægen

Undersøgelsen er gennemført af Epinion i februar og marts 2019 blandt 2.025 mænd over 18 år. De er udvalgt repræsentativt på køn, alder, uddannelse og region. Undersøgelsen er betalt og igangsat af Kræftens Bekæmpelse.