Ny lukkelov kan koste over 30 lokalsamfund deres sidste butik
Det kan få store konsekvenser for både butikkerne og de butiksansatte i mindre byer, hvis et forslag til en ny lukkelov bliver vedtaget i Folketinget.
Regeringen vil gerne ændre lukkeloven, så butikkerne i byer med under 15.000 indbyggere kan holde åbent i de 12,5 helligdage, hvor de ellers i dag skal holde lukket. Det er for at undgå butiksdød i landets små byer ved at sørge for, at besøgende og turister ikke møder lukkede butikker i helligdagene, hvor der er flest besøg.
”Vi har sympati for hensigten med forslaget, men det kan have ret store og alvorlige konsekvenser for mange lokalsamfund, hvis man også tillader de store supermarkeder at holde åbent i helligdagene,” siger direktør for Coops kæde af lokale nærbutikker, Brugsen, Torben B. Andersen.
”Alene i vores kæde har vi op imod 30 butikker, der er byens sidste butik og som bliver alvorligt ramt, hvis store butikker i en radius af blot 5 km. får lov til at holde åbent de ekstra dage. Dertil kommer butikker fra andre aktører. Derfor vil vi advare mod, at man ændrer loven, så de største dagligvarebutikker også får lov at holde åbent. Holder man sig til kun at give udvalgsvarebutikker lov til at holde åbent, opnår man det, der er målet med lovændringen: At gøre byerne mere attraktive for turister,” siger Torben B. Andersen.
Udsigten til en yderligere liberalisering af lukkeloven vækker også bekymring hos HK Handel, der er Danmarks største fagforening for butiksansatte.
”Ændringen af lukkeloven vil ikke alene gå udover lokalsamfundene og de mindre butikker. Det vil også i høj grad får konsekvenser for de ansatte, der vil blive gevaldigt presset, fordi de ikke længere har nogle lukkedage, som de med sikkerhed ved, at de kan holde fri på. De butiksansatte arbejder i forvejen på skæve tidspunkter, og derfor bliver det tæt på umuligt for dem at opretholde en fornuftig balance mellem arbejdsliv og fritid, hvis dette forslag bliver en realitet,” siger Mette Høgh, formand for HK Handel.
Også de selvstændige brugsforeninger er imod en vidtrækkende liberalisering.
”Vi driver både store butikker i Kvickly og SuperBrugsen, som ville have fordele af flere åbningsdage, og mindre butikker i Brugsen og Dagli´Brugsen, som vil miste omsætning. Men vi advarer alligevel imod, at man tillader flere store butikker at holde åbent i helligdagene ud fra en helhedsbetragtning. Prisen er for høj for de lokalsamfund, der risikerer at miste deres sidste butik,” siger formanden for Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA), Christian Busch.
Mange af de små nærbutikker balancerer med en meget beskeden indtjening. Derfor er det fatalt, hvis de mister op til 7-8 procent af deres årlige omsætning, hvilket vil blive konsekvensen af lovændringen, afhængig af den enkelte butiks placering.
Et konkret eksempel er Brugsen Askov i Sønderjylland, der er byens eneste dagligvarebutik.
”Hvis de store butikker i nabobyerne får lov til at holde åbent i helligdagene, vil det betyde en voldsom nedgang i vores omsætning de dage. For byen vil en lukning være en katastrofe. Vi har mange seniorer, der vælger at flytte hertil, netop fordi byen dels har nogle gode andelsboliger, dels en god dagligvarebutik, som de kan gå til,” siger uddeler Michael Nørskov, Brugsen Askov.
Lukkeloven blev senest liberaliseret i 2012, hvor konsekvensen var, at de store supermarkeder og discountbutikker måtte holde åbent på alle søndage. Det har medført, at mange mindre byer i dag ikke har nogen dagligvarebutik.