Ny hjælpepakke hjælper for få

Jakob Brandt
Jakob Brandt, Adm. direktør i SVMdanmark
Print Friendly, PDF & Email

Aftalen om forlængelse af hjælpepakker rummer ikke støtte for en stor del af de virksomheder, som fortsat bløder, og vil derfor udløse konkurser og fyringer.

Der er dog positive elementer, fx øget støtte til underleverandører til arrangementer, og politikerne har tydeligvis prøvet at hjælpe, mener SMVdanmark.


Slut med at holde hånden under danske erhvervsliv generelt, men ekstra hjælp til enkelte virksomheder, der er særligt hårdt ramt. Sådan kan dagens politiske aftale om hjælpepakkerne opsummeres. SMVdanmarks adm. direktør Jakob Brandt, havde håbet på mere.

”Mange virksomheder har fastholdt deres ansatte i jobbet og tæret på egenkapitalen eller ligefrem gældsat sig til ingen verdens nytte. Jeg tror, politikerne undervurderer, hvor mange fyringer, der er på vej på mandag,” siger Jakob Brandt og uddyber:

”Mange små og mellemstore virksomheder har stadig markant lavere omsætning, end de plejer at have på denne tid af året. Derudover er der en helt særlig udfordring for sæsonvirksomhederne. Mange virksomheder tjener stort set al deres omsætning i løbet af sommermånederne, og lever normalt af de penge frem til næste sæson – penge de ikke har tjent i år. De får fortsat ingen eller meget begrænset hjælp, der tager hånd om det problem,” siger Jakob Brandt.

Han hæfter sig dog ved nogle positive elementer:

”Vi har kæmpet hårdt for, at eventbranchen, der leverer til fx koncerter og byfester, fortsat skulle have hjælp, og det er positivt, at de har fået en forlængelse og samtidig har fået lidt lettere adgang til de eksisterende ordninger. Og det er samtidig en hjælpende hånd, at politikerne afsætter 300 mio. kr. til nye arrangementer i de kommende to måneder,” siger han.

Adgangskravene til hjælpepakkerne risikerer dog at være så høje, at kun en del af de hårdt ramte leverandører kan få adgang til ordningerne , vurderer Jakob Brandt.

”Når man læser det med småt, fremstår det som, at det kun er underleverandører til aflyste arrangementer, der har været kendt før corona-krisens start, som kan få gavn af ordningen. Det vil reelt afskære en stor del underleverandører fra støtten til de mange arrangementer, som var i planlægningsfasen og blev droppet under corona-krisen,” siger Jakob Brandt.