Ny aftale skal hjælpe rejsebranchen gennem corona-krisen

Erhvervsminister Simon Kollerup under pressemøde om COVID-19-hjælpepakker. Foto: Erhvervsministeriet.
Print Friendly, PDF & Email

Regeringen har netop indgået en aftale med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet om at iværksætte en række initiativer for at styrke rejsebranchen som følge af corona-krisen.

Rejsebranchen er en af de brancher, der blev først ramt af corona-krisen og formentlig også en af de brancher, der vil være mærket af krisen i længst tid.


Den danske pakkerejsebranche er en vigtig brik i dansk turisme og rejsebranchen beskæftiger omkring 4.800 medarbejdere. I Danmark er det ca. hvert år 2,5 mio. pakkerejsende. Pakkerejsebranchen alene har haft en omsætning på ca. 15 mia. kr. de sidste fire kvartaler, og er samtidig med til at understøtte kritisk infrastruktur ved eksempelvis at skabe trafik i de danske lufthavne.

Udover at være en vigtig brik i den danske økonomi, er pakkerejsebranchen også kendt for sin særlige forbrugerbeskyttelse. Aftalen hjælper med til, at forbrugerbeskyttelsen kan opretholdes på de vilkår, som er mulige under en ekstraordinær krise, som den vi er i nu.

”Der er ingen tvivl om, at rejsebranchen er hårdt ramt. Derfor har vi tidligere stillet en statsgaranti på 1,5 mia. kr. til rejsebranchen, som går ud over de generelle hjælpepakker til erhvervslivet. Men vi lytter selvfølgelig også, når rejsebranchen i kampen for overlevelse kommer med et nødråb. For det er vigtigt for os alle, at der også er et rejseselskab, et flyselskab eller et busselskab, vi kan booke rejserne hos efter denne tid. Derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen nu sammen med et bredt flertal i Folketinget kan tilføje en række af indsatser, der skal give rejsebranchen et bedre udgangspunkt for at komme igennem corona-krisen,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.


Aftaleparterne er blevet enige om følgende:

  • Tilskud til Rejsegarantifondens kasse for ekstraordinære situationer på 600 mio. kr. til at dække en stor del af trækket på statsgarantien i den første periode af ordningen, der løb fra corona umuliggjorde rejsesituationer til og med den 13. april 2020.
  • Tilskud til konsolidering af fondskassen for pakkerejser i Rejsegarantifonden på 125 mio. kr.
  • Tilbagebetalingsmodellen for lån via Rejsegarantifonden gøres individuel. Det gælder for rejser, der skulle være påbegyndt fra og med den 14. april 2020 og frem til den 10. maj 2020.
  • Dækning til de ekstraordinære meromkostninger, som rejseudbyderne har haft til afbrudte rejser, herunder nødvendige ombookinger af fly til hjemtransport og refusion af tabte feriedage til forbrugeren.
  • Præcisering af rejseudbyderens forhold til forsikringsselskaber.
  • Søge opbakning i EU til en midlertidig, obligatorisk voucher-ordning.