Naturoplevelser i Jammerbugten: Svinkløv og Fosdalen

Svinkløv Badehotel. Foto: Jammerbugtposten.dk.
Print Friendly, PDF & Email

I 2018 tog Miljø- og Fødevareministeriet initiativ til at kåre 15 udvalgte steder til Danmarks Naturkanon. Ud af en pulje på i alt 1.671 steder fik Svinkløv og Fosdalen i Jammerbugt Kommune en af de 15 pladser.

Og det forstår man godt, for begge steder er i sandhed betagende. Har man ikke besøgt stederne, så lyder opfordringen herfra: Kom afsted! Begge steder vil man utvivlsomt få en fantastisk naturoplevelse.


Da Svinkløv og Fosdalen blev optaget i Danmarks Naturkanon, lød begrundelsen fra Juryen, som blandt andet bestod af Sebastian Klein og Bonderøven, således:

”Hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang. Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området. I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner. I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.”

Den begrundelse beskriver meget godt de naturoplevelser, man kan få i de to områder.


Besøg hos Svinkløv
Skal man på besøg i Svinkløv, så skal man opleve den fantastiske udsigt fra Svinklovene.

Foto: Jammerbugtposten.dk.


Man kan med fordel parkere bilen ved det ikoniske Svinkløv Badehotel og gå til Svinklovene via Sømærkestien. Mange steder langs Sømærkestien er der en fantastisk udsigt ud over hele Jammerbugten. Undervejs vil man passere Svinkløv Camping samt rester fra et større bunkeranlæg, som stammer fra den tyske besættelse under 2. verdenskrig.

Er man gangbesværet eller blot ikke meget for en rask lille gåtur, så kan man også køre helt ud til Svinklovene ved at dreje fra på Svinkløvvej og køre gennem Svinkløv Klitplantage.

Besøg hos Fosdalen
Går turen til Lien og Fosdalen, så er der flere forskellige vandreruter i området. Den måske mest populære er vandreruten på 2,5 km, som går gennem selve Fosdalen og har start og slut tæt ved Lerup Kirke.

Fosdalen. Foto: Jammerbugtposten.dk.

Der er også mulighed for at parkere ved stranden og vandre gennem den smukke natur ind i landet.

Man kan med fordel kigge i denne folder fra Naturstyrelsen for inspiration til vandreture i Fosdalen og Langdalen.