Mogens Gade: Kommunerne er under et kæmpe økonomisk pres!

Borgmester Mogens Gade
Borgmester Mogens Christen Gade. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Af Mogens Christen Gade (V) Borgmester Jammerbugt Kommune

Kommunerne er under et kæmpe økonomisk pres!

Generelt er alle landets kommuner under et voldsomt økonomisk pres – det er vi også i Nordjylland og i Jammerbugt Kommune.

Vi er især presset på driften bl.a. fordi der bliver flere ældre og der er flere ældre der har behov for hjælp, flere handicappede, som skal have hjælp til en ordentlig tilværelse og flere børn der har ondt i familien.

Samtidigt med denne udvikling får Kommunerne færre penge at gøre godt med – bl.a. fordi der skal bruges mange – som i rigtig mange penge – til at fastholde og generobre stabilitet i verden omkring os. Og det er vigtigt – ingen tvivl om det.

Men pengene kan ikke bruges to gange, derfor kommer den borgernære velfærd under pres. Og de forventninger alle danskere – og egentlig med rette – har til denne velfærd, kan ikke opfyldes – heller ikke i Jammerbugt Kommune og vi har kun set begyndelsen. Flinke regeringer gennem tiden og nu den seneste vil – eller kan ikke betale for opdriften i udgifterne – tværtimod truer de med at fjerne endnu flere penge fra kommunerne.

Alle kommunalpolitikere i Danmark – på nær nogle stykker i Jammerbugt Kommune – har erkendt dette pres og tager det alvorligt.

Når der kommer færre penge fra staten er vi i kommunerne valgt til at prioritere – og det ansvar må vi påtage os – også selvom vi er kede af det og ærgerlig over, at det er nødvendigt at skuffe borgere og ansatte.

Men vælger vi at tage kikkerten for det blinde øje, ja, så bliver de prioriteringer vi nødvendigvis må foretage os senere på året og også endnu senere være endnu værre. Derfor denne – ikke populære – men rettidige omhu i Jammerbugt Kommune.

Der er nogen der lægger det op som om, at de prioriterer borgernær velfærd frem for mursten – og at vi andre er fokuseret på mursten. Så vi behøver slet ikke at spare så meget.

Det er på ingen måde tilfældet – mit ærinde med at være med i lokalpolitik har gennem alle årene netop været at skaffe de bedst mulige vilkår for den borgernære velfærd!

Det vi er på vej til at gøre nu, er desværre nødvendigt bare for at der fremover vil være et minimum af penge til vedligehold og renovering af veje, fortove og bygninger m.m.

Men jo altså også helt nødvendigt for at de syge kan få deres sygedagpenge, at de ældre kan få deres hjemmehjælp, og at børn med ondt i familien og de handicappede kan blive hjulpet.

Det betyder, at vi her og nu både må finde penge på beskæftigelsesområdet, de specialiserede områder og på normalområdet – og vi kommer også til at se på vores fremtidige organisering på flere områder.

Jeg forstår til fulde frustrationerne hos borgere og ansatte – til gengæld håber jeg også på en smule forståelse for, at opgaven skal løses – hellere nu end senere.

LÆS OGSÅ: Vær med til at præge rammerne for fremtidens idræt i Jammerbugt Kommune 

2 KOMMENTARER

  1. Tak for indlægget, der beskriver Rigets økonomiske tilstand her dagen før et vigtig besluttende møde i byrådet.

    Det er bekymrende læsning!

    Det undrer mig, der de sidste tre måneder er kommet så mange flere ældre borgere – flere handicappede, der har hjælp behov og børn der har ondt i familien. Der må have været trængsel ved byportene efter sidste budgetlægning af udgiftstunge borgere.

    Jeg håber ikke den øvelse byrådet er i færd at gennemføre, danner grundlag for flere af slagsen, det kan jeg som borgere godt undvære.

    NB: Budgetlægning er jo ikke bare et PIP spil!

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn