Mogens Gade: Der bliver stadig større ulighed mellem danskerne – det samme er tilfældet mellem de danske kommuner

Borgmester Mogens Gade
Borgmester Mogens Christen Gade. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Det skæve Danmark

Af Borgmester Mogens Christen Gade (V) Jammerbugt Kommune

Der bliver stadig større ulighed mellem danskerne – det samme er tilfældet mellem de danske kommuner. Noget som Kommunernes Landsforening og ikke mindst regering og folketing bør gøre noget ved – Vi skal selvfølgelig også selv bidrage – hvad vi som borgere, erhvervsliv, ansatte og kommunalbestyrelse gør hver eneste dag. 

Vi er bare forskelligt udfordret – og næsten hver gang der indgås generelle aftaler mellem KL og regeringen – ja, så bliver forskellen mellem kommunernes økonomiske formåen større. 

Mange – for ikke at sige alle Nordjyske Kommuner er med på de særlige udfordrede Kommuners hold – For nogle år siden gjorde det skæve Danmark med de Nordjyske kommuner i spidsen oprør overfor KL – som i den anledning mere eller mindre blev tvunget til at bede regeringen om en udligningsreform – for at udligne noget af forskellen mellem de danske kommuner. Og der kom en udligningsreform.

Det er ikke nogen let opgave, at gennemføre en udligningsreform – alle er utilfredse – de som skal have bedre vilkår synes de får for lidt – og de som skal aflevere -afleverer efter egen mening for meget.

En måde hvorpå man kunne rette lidt op på det skæve Danmark er ved at regeringen og KL – sammen konstaterer, at kommuneDanmark er differentieret udfordret – og for at lappe lidt på det sætter vi puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner op på 1 milliard kroner – småpenge i det samlede spil. 

De særligt vanskeligt stillede kommuner rent økonomisk er nemlig ikke særligt vanskelige kommuner – men blot kommuner der ønsker en lille smule mere retfærdighed – på vegne af deres borgere og ansatte.

Vi er nemlig godt i gang med at gnave i benet når vi laver budgetter – og vi har allerede sparet vores andel af det administrative personale som regeringen truer med, at vi skal spare yderligere på i forbindelse med årets kommuneaftale – vi mangler penge til de specialiserede områder, som regeringen hvert år undlader at kompensere os for – selvom de ved, at der er en kraftig vækst på området – og sådan kunne jeg blive ved.

Jeg håber virkelig, at regering og folketing vil være med til at rette op på det skæve Danmark i den kommende kommuneaftale – og jeg ønsker at KL ikke lægger sig ned på ryggen og logrer med halen – med alle 4 poter i vejret – når de skal møde finansministeren – som vores Trunte gør når vi kommer hjem.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn